belastingdienst

Welke soorten toeslagen zijn er en hoe bereken je het toetsingsinkomen als ZZP’er lees je o.a. in dit blog.

toeslagen zzp

 

Ben je net als ZZP-er met je eigen bedrijf gestart, dan komen er heel wat zaken om de hoek kijken, waar je waarschijnlijk niet eens van afwist. Heb je als ZZP-er recht op toeslagen en zo ja op welke dan? Als startende ondernemer kom je mogelijk in aanmerking voor bepaalde toeslagen, die zelfs kunnen oplopen tot enkele honderden euro’s. En zeker omdat je bedrijf nog in de kinderschoenen staat en je waarschijnlijk het eerste jaar nog niet zoveel winst maakt, zijn deze toeslagen een welkome aanvulling.

Verschillende soorten toeslagen

Hoe worden toeslagen berekend?

Toeslagen worden berekend naar je inkomen, je kunt ze dan ook zien als inkomensafhankelijke tegemoetkomingen. Natuurlijk moet er eerst vastgesteld worden of je recht hebt op toeslagen. Er wordt dan in eerste instantie gekeken naar je huishoudsamenstelling en het toetsingsinkomen, dat is het gezamenlijke inkomen van jou en je partner, of je recht hebt op toeslag. Aan de hand van het fiscale verzamelinkomen op je aangifteformulier inkomstenbelasting (= gelijk aan bedrag toetsingsinkomen) wordt berekend hoeveel toeslag je krijgt.

Zelf je toetsingsinkomen berekenen als ZZP’er?

Dus stel je wil je eigen toetsingsinkomen voor dit jaar berekenen? Dan dien je al te kunnen inschatten hoeveel je komend jaar per maand gaat verdienen. Probeer dit zo accuraat mogelijk in te vullen, want je wilt niet te veel of te weinig krijgen. (Side note: zijn er grote wijzigingen? Wijzig dan je inkomen op Mijn Toeslagen van de Belastingdienst. Zo voorkom je in ieder dat je -te veel- terug moet betalen.) Heb je een koopwoning? Dan moet je ook de WOZ-waarde weten en wat je maandelijks aan hypotheekrente betaalt. Als laatste is ook nog belangrijk of je bijvoorbeeld partneralimentatie betaalt. Zelf daadwerkelijk je toetsingsinkomen berekenen als ZZP’er? Ga dan naar de handige rekenhulp van de Belastingdienst en doorloop de stappen.

Hogere toeslagen

Hoe lager je inkomen, hoe hoger de toeslag is die je kunt krijgen. Maar er is nog meer, want je mag van je fiscale verzamelinkomen nog wat extra posten aftrekken zoals startersaftrek, zelfstandigenaftrek en MKB-winstvrijstelling. Hierdoor heb je algauw recht op toeslagen en dat is natuurlijk extra leuk.

Ieder jaar opnieuw berekend

Heb je wisselende inkomsten? Géén probleem, je toetsingsinkomen wordt namelijk ieder jaar opnieuw berekend. Hierdoor voorkom je dat je achteraf moet terugbetalen omdat je eigenlijk dat jaar geen recht had op toeslag. Met jaarlijks sterk wisselende inkomsten moet je er wel op voorbereid zijn, dat je een jaar misschien geen recht hebt op toeslag omdat je inkomen te hoog was.

Wanneer heb je recht op zorgtoeslag?

Je hebt als alleenstaande in 2015 al recht op zorgtoeslag als je verzamelinkomen lager is dan € 26.316. Heb je een partner dan ligt de grens iets hoger, namelijk € 32.655. Er zit echter wel een maar aan, je vermogen van sparen & beleggen mag niet meer dan € 103.423 bedragen. Is dit meer, dan kom je niet in aanmerking voor toeslag.

Kind-gebonden budget

Heb je minderjarige kinderen, dan heb je doorgaans recht op kind-gebonden budget. De kinderen moeten dan wel thuis wonen en je moet kinderbijslag ontvangen. Maar je (gezamenlijke) inkomen en (gezamenlijke) vermogen mogen ook niet te hoog zijn. Je kunt bij de belastingdienst vinden welke grens er op jouw situatie van toepassing is.

Huurtoeslag

Om in aanmerking te komen voor huurtoeslag moet je aan behoorlijk wat voorwaarden voldoen. Je kunt via de belastingdienst uitzoeken of je aan de voorwaarden voldoet om in aanmerking te komen voor huurtoeslag.

Kinderopvangtoeslag

Als ZZP-er heb je recht op kinderopvangtoeslag, mits je je kind naar de kinderopvang brengt als je moet werken voor je bedrijf. Maar voor welke uren kun je dan ook daadwerkelijk een tegemoetkoming krijgen? Het gaat om de volgende uren:

  • die je in rekening brengt bij klanten
  • die je besteedt aan bedrijfsadministratie
  • waarin je offertes maakt en je website bijwerkt.
  • waarin je cursussen of trainingen volgt, die te maken hebben met je bedrijf

Voor deze uren mag je kindertoeslagkorting aanvragen. Het gaat dus alleen om de gewerkte uren en niet de uren die je gebruikt om te reizen. Je moet deze uren aantoonbaar kunnen maken bij de belastingdienst, daarom is het ook belangrijk om een duidelijke urenregistratie bij te houden.

Hoe krijg je de toeslagen?

Als je recht hebt op toeslagen, dan zal je die zelf moeten aanvragen. Als je dat niet doet, dan krijg je ook niets. De aanvraag kun je bij de belastingdienst doen via www.toeslagen.nl. Houdt je DigiD-code bij de hand, want die heb je nodig.

Door admin