sparen

Beginnen met sparen kan iedereen. Want sparen op zich is niet zo moeilijk. Het lastigste is om het geld te laten staan, zodat het voor je kan werken. Geld op een spaarrekening zetten helpt niet als je het de volgende maand net zo makkelijk weer terugboekt. Wat je nodig hebt, zijn enkele manieren om jezelf voor de gek te houden door geld te besparen dat daadwerkelijk blijft.

sparen

1. Automatiseer je besparingen

Gewoontes worden gewoontes als je er niet meer over na hoeft te denken, maar het gewoon automatisch doet. Stel automatische overschrijvingen in en je zult het geld waarschijnlijk niet eens missen, omdat het van je salaris automatisch naar je pensioenfonds (bijvoorbeeld) of van je bankrekening naar je spaarrekening wordt gezet.

2. Verberg uw accounts

Deel twee van de out-of-mind-benadering is om ervoor te zorgen dat je er niet regelmatig aan wordt herinnerd dat je dit geld hebt. Stel een spaarrekening in bij een andere instelling dan die waar je een betaalrekening hebt, zodat je het spaartegoed niet elke keer ziet wanneer je bankzaken doet. Meld je ook aan voor papierloze afschriften voor pensioenrekeningen en controleer ze niet meer dan één of twee keer per jaar. (Maar negeer deze accounts niet volledig – stel sms- of e-mailmeldingen in voor opnames of ongebruikelijke activiteiten zodat je altijd kunt ingrijpen.)

3. Geef elke spaarrekening een naam

Het klinkt gek, maar het labelen van een account met het doel ervan, kan een krachtig afschrikmiddel zijn om het geld te gebruiken voor ander doeleinden. Online banken stellen je in staat om zonder extra kosten meerdere sub-accounts aan te maken, en elk kan een naam krijgen: vakantie, afbetaling hypotheek, nieuwe keuken, feestdagen enzovoort. Het is een stuk eenvoudiger om van een naamloze spaarrekening te snoepen dan één die zegt: “Droomreis naar Bora Bora”. De namen doen je nadenken over wat je echt opoffert als je het geld gedachteloos uitgeeft.

Heb jij meer tips over hoe je kunt beginnen met sparen? We lezen er graag meer over in de comments.

Meer lezen over geld en hoe je makkelijker kan sparen? Lees dan het hele artikel op Nerdwallet.com.

Door admin