Ben je voor jezelf begonnen, dan wil je natuurlijk zoveel mogelijk alles zelf in de hand houden. Echter komt er vaak zoveel om de hoek kijken dat je nauwelijks toekomt aan je financiën en je administratie. Maar het is wel van groot belang dat je facturatie en debiteurenbeheer goed geregeld zijn. Het is ook nog eens heel vervelend als je zelf achter niet betaalde rekeningen aan moet gaan.
Verschillende mogelijkheden
Het is een mogelijkheid om alles zelf te regelen, maar dat legt best een grote last op je schouders. Je kunt er ook voor kiezen voor Payrolling. Je gaat dan eigenlijk als zelfstandige aan het werk, maar in werkelijkheid bent je in loondienst bij een Payroll bedrijf. De facturatie en debiteurenbeheer is in handen van de Payroll organisatie en zij zijn dan ook verantwoordelijk voor een snelle uitbetaling.
Zelfstandig ondernemen
Als je er voor kiest om zelfstandig te gaan ondernemen, dan moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo mag je geen verkapt dienstverband hebben. Maar wanneer ziet de Belastingdienst jou als ondernemer in plaats van als werknemer? Alles hangt af van het aantal opdrachtgevers en de zelfstandigheid die je hebt, jou streven naar continuïteit en winst, maar ook naar wat jij er aan doet om te investeren in jouw bedrijf. Tussen al deze criteria moet dan ook een verband bestaan.
Het bijhouden van een administratie
Ga je zelfstandig ondernemen, dan moet je een goede administratie bijhouden. Is jouw administratie niet up-to-date dan kun je een flinke boete van de Belastingdienst riskeren en daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Ook worden regelmatig facturen niet op tijd betaald. Om daar achter aan te gaan vergt een speciale aanpak en de nodige energie van je.
Maar voldoe je aan alle voorwaarden van een zelfstandig ondernemer, die de Belastingdienst stelt, dan kun je je laten inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Je kunt dan zelfs in aanmerking komen voor bepaalde ondernemersregelingen.
Kiezen voor een Payroll organisatie
Ga je ondernemen dan hoeft dat niet te zeggen dat je ook daadwerkelijk een zelfstandige onderneming moet opzetten. Je kunt ook kiezen om aan Payrolling te doen. Juridisch gezien ben je in loondienst van het Payroll bedrijf, maar je bepaalt zelf voor wie je werkt en tegen welk tarief. Je bent echter wel verplicht om deze gegevens ook nauwkeurig door te geven aan het Payroll bedrijf. De Payroll organisatie betaalt jou dan het nettoloon uit.
Voordelen van Payroll
Kies je voor Payroll dan hoef je niet bij de Kamer van Koophandel ingeschreven te staan. Maar je komt dan ook niet in aanmerking voor de aftrekposten en ondernemersregelingen. Daar tegenover staat dat je wel verzekerd bent voor de Ziektewet, WW en de WIA. Mocht je dus bijvoorbeeld ziek worden, dan zijn je sociale voorzieningen in ieder geval goed geregeld. Het is zelfs mogelijk om pensioen op te bouwen over de uren die je gewerkt hebt. Je profiteert dus van de zekerheid van het werknemer zijn gecombineerd met de vrijheid en onafhankelijkheid van een zelfstandige. En je hoeft ook niet achter niet betaalde facturen aan, want een Payroll bedrijf betaalt doorgaans elke week uit.
Wat kies jij?
Voor welke vorm van ondernemen je kiest, is afhankelijk van je situatie. Wil je het liefst alles zelf regelen en in de hand houden dan kun je je het beste inschrijven bij de Kamer van Koophandel als zelfstandige ondernemer. Zie je al die rompslomp toch niet zo zitten, dan is misschien Payroll een passende oplossing voor jou.