Wanneer je als zelfstandige wil beginnen werken, zijn er heel wat zaken dat je in orde moet brengen en waar je rekening mee moet houden. Als zelfstandige krijg je, in tegenstelling tot een bediende, niet elke maand een loon uitbetaald. Om ervoor te zorgen dat je boekhouding overzichtelijk blijft, kan je de hulp inschakelen van een professionele boekhouder.

Wat is een zzp’er?

Met de afkorting zzp wordt verwezen naar een zelfstandige zonder personeel. Denk maar aan een kinesist, een dokter of andere beroepen waar je helemaal alleen werkt zonder assistenten. Wanneer je volledig zelfstandig werkt zonder hulp van iemand anders, is het soms niet vanzelfsprekend om je volledige administratie zelf te doen. Je vindt heel eenvoudig een boekhouder die kennis heeft van de sector waarin je werkt. Ben je tandarts of dokter? Zoek dan op boekhouder voor zzp’ers in de zorg.

Waar moet je rekening mee houden als zelfstandige?

Als zelfstandige zijn er heel wat zaken waar je rekening mee moet houden. Zo moet je bijvoorbeeld alle werken die je verricht ook factureren aan je klanten of patiënten. Mensen die niet betalen, moeten een betalingsherinnering krijgen. Indien je als zelfstandige in de zorg wil beginnen, heb je ook een aantal stappen te doorlopen voordat je van start kan gaan. Deze zijn vaak uitgebreider dan wanneer je in een andere sector van start wil gaan. Begin hier daarom zeker op tijd mee.

Schakel een specialist in

Als zelfstandige heb je vaak geen klassieke kantooruren. De tijd die je vrij bent, wil je dan ook graag in leuke dingen steken en niet bezig zijn met je financiële administratie. Daarom kiezen veel zelfstandigen ervoor om het financiële luik over te laten aan een expert. Bij Zofi wordt zoveel mogelijk van je administratie gekoppeld aan de software die gelinkt is met je praktijk. Op die manier verloopt een groot deel van het financiële aspect automatisch.

Door admin