Zelf WOZ bezwaar maken

Ieder jaar krijg je een nieuwe WOZ-beschikking waarin staat hoeveel jouw onroerend goed waard is volgens de gemeente. Maar wat als deze waarde hoger lijkt te zijn dan je verwacht? Dan is het misschien tijd om zelf WOZ bezwaar te maken.

WOZ bezwaar proces stap voor stap

Je kunt bezwaar maken tegen de WOZ-waarde binnen zes weken nadat je de WOZ-beschikking hebt ontvangen. Het proces begint met het indienen van een bezwaarschrift bij jouw gemeente. Als je wat hulp nodig hebt bij het opstellen van dit schrijven, overweeg dan hulp bij WOZ-bezwaar.

In je bezwaarschrift leg je uit waarom je denkt dat de WOZ-waarde te hoog is. Onderbouw je argument met bewijs, zoals taxatierapporten of informatie over onlangs verkochte vergelijkbare woningen in jouw buurt. Zorg ervoor dat je bezwaar goed beargumenteerd is en met bewijs wordt ondersteund.

Verloop na het indienen van bezwaar

Na het indienen van je bezwaar, beoordeelt de gemeente jouw bezwaarschrift. De beoordeling kan leiden tot een hoorzitting waar je de mogelijkheid krijgt om je bezwaar verder toe te lichten. Het kan handig zijn om hierbij begeleid te worden door een specialist op het gebied van WOZ-bezwaar.

Als de gemeente jouw bezwaar gegrond verklaart, wordt de WOZ-waarde aangepast. Dit kan leiden tot een lager bedrag aan gemeentelijke belastingen en heffingen. Als je bezwaar ongegrond wordt verklaard, kan je in beroep gaan bij de rechtbank. Het is belangrijk om dit binnen zes weken na de beslissing te doen.

De impact van een succesvol bezwaar

Een succesvol WOZ bezwaar kan leiden tot een aanzienlijke besparing. Het gaat namelijk niet alleen over de WOZ-waarde zelf, maar heeft ook invloed op andere belastingen, zoals het eigenwoningforfait en de waterschapsbelasting. Ook bij het erven of schenken van een woning kan een lagere WOZ-waarde gunstige belastingeffecten hebben.

Bovendien is het niet enkel een kwestie van geld. Door bezwaar te maken, help je ook om de waardering van onroerend goed in jouw gemeente eerlijk en nauwkeurig te houden.

Het WOZ proces goed doorlopen

Het proces van zelf WOZ bezwaar maken kan ingewikkeld zijn, maar als je gelooft dat de WOZ-waarde van jouw onroerend goed te hoog is, is het zeker de moeite waard. De besparing die je kunt bereiken kan aanzienlijk zijn en je draagt ook bij aan een eerlijke waardering van onroerend goed in jouw gemeente.

Ben je klaar om bezwaar te maken tegen jouw WOZ-waarde, maar weet je niet zeker waar je moet beginnen? Aarzel dan niet om contact op te nemen met WOZ Kwadraat voor professionele begeleiding. Ze kunnen je bij elke stap helpen om de WOZ-waarde te krijgen die past bij de werkelijke waarde van jouw woning.

Door Max