beleggingen voor pensioen

Ben je zelfstandig ondernemer dan ben je zelf verantwoordelijk voor een pensioenopbouw, zodat je later op je oude dag nog steeds een inkomen hebt. Het is verstandig om zo vroeg mogelijk hiermee te beginnen en niet te wachten. Toch blijkt dat veel ZZP-ers hun pensioen nog lang niet geregeld hebben of dat ze niet goed weten wat de juiste stappen zijn. Daarom zal ik hieronder de verschillende mogelijkheden voor je pensioenopbouw bespreken.

[ad name=”Content”]

Checklist om geld apart te zetten voor je oude dag

Wil je geld apart gaan zetten voor later, als je met pensioen gaat, dan zijn er gelukkig verschillende mogelijkheden waarvan je gebruik kunt maken. Sommige zullen je misschien bekend in de oren klinken en andere weer niet.

Zelfstandig sparen

Zelfstandig geld apart zetten is de meest makkelijke manier om een oudedagsvoorziening aan te leggen. Dit vrije pensioensparen kun je doen door iedere maand een bepaald bedrag te storten op een aparte spaarrekening. Een goede oplossing, zelfstandig sparen heeft zo z’n voordelen, maar er zitten ook nadelen aan deze manier verbonden.
Het nadeel van zelfstandig sparen is dat je een flinke dosis discipline nodig hebt om dit vol te houden. Zit je even wat krapper bij kas, dan wordt er al gauw bezuinigd op je pensioen en het gespaarde bedrag aangesproken. Maar dat is niet het enige nadeel, want de Belastingdienst ziet het bedrag dat jij gespaard hebt als eigen vermogen en dat valt in BOX 3. Kom je boven een bedrag van € 21.330 uit, dan moet je over dit bedrag 1,2 % vermogensbelasting betalen. Dat schiet dus niet echt op.
Het voordeel hiervan is dat je achteraf geen inkomstenbelasting hoeft te betalen over je vermogen.

[ad name=”Content”]

Banksparen

Een andere manier om een pensioenpotje op te bouwen is het zogenaamde Banksparen. Dat is eigenlijk niets anders dan dat je het geld vastzet. Het geld dat je spaart stort je op een geblokkeerde spaarrekening. Tussentijds geld opnemen is hierbij niet mogelijk, want anders kun je nog steeds aan dit spaarpotje snoepen. Het geld staat voor een langere periode vast en de bank beloont je dan ook hiervoor. Je krijgt van hen een hogere rentevergoeding.

Bij de Belastingdienst wordt deze manier van opbouwen van een pensioenpotje niet gezien als vermogen en daardoor valt dit in BOX 1. Je hoeft over dit geld geen vermogensbelasting te betalen, ook niet als je boven die € 21.330 uitkomt. Wist je dat dit periodieke spaarbedrag ook fiscaal aftrekbaar is?

Lijfrenteverzekering

Het afsluiten van een lijfrenteverzekering is eigenlijk precies hetzelfde als Banksparen. Het enige verschil is dat je deze lijfrenteverzekering niet specifiek bij een bank hoeft af te sluiten. Je dit ook doen bij een beleggings- of een verzekeringsmaatschappij.
Toch zit er een verschil in een lijfrenteverzekering of Banksparen en het zit hem eigenlijk in het rendement. Bij de bank krijg je een vast rentepercentage. Je zou dus al kunnen zien wat je bijvoorbeeld over 30 jaar ontvangt, terwijl bij een lijfrenteverzekering het percentage variabel is. De rente die je ontvangt is afhankelijk van de winst die deze maatschappij maakt.
Kom je echter eerder te overlijden dan wordt er door de verzekeringsmaatschappij niets uitgekeerd aan de nabestaanden, mits je zo slim was om naast je lijfrenteverzekering ook een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.

Als je kiest voor Banksparen dan krijgen de nabestaanden het bedrag dat jij gespaard hebt uitgekeerd. Mocht de bank failliet gaan, dan komt er in ieder geval een bedrag van € 100.000 vrij. Bij een verzekeringsmaatschappij bestaat er geen garantiefonds en de kans is groot als deze failliet gaat, dat je helemaal niets krijgt.

Fiscale oudedagsreserve

Dan bestaat er ook nog zoiets als het FOR (Fiscale Oudedagsreserve). Met het FOR onttrek je geen geld uit je onderneming, maar reserveer je een bedrag uit je winst. In werkelijkheid leg je dit geld niet echt apart, maar krijg je van de Belastingdienst uitstel van belastingheffing, echter alleen over dat gedeelte van de winst.
Leuk zo’n belastingvoordeel, maar je moet wel heel goed beseffen dat als je met pensioen gaat je van de belastingdienst een naheffing krijgt, want de belasting moet hoe dan ook wel betaald worden.

De Fiscus stelt jaarlijks de hoogte van het te reserveren bedrag vast. In 2016 was dit 9,8 % van je winst met een maximum van € 8.774.
Je kunt alleen van deze regeling gebruikmaken als je voldoet aan de voorwaarden van het urencriterium (1224 uur).

ZZP Pensioenfonds

Je kunt je als ZZP-er ook aanmelden bij het ZZP Pensioenfonds, dat is opgezet door vier ZZP organisaties en APG pensioenuitvoerder. Via dit fonds kun je op een flexibele manier sparen voor je oude dag, je beslist zelf hoeveel en hoe vaak je geld inlegt. Ook hier geldt dat dit bedrag tot een bepaalde hoogte aftrekbaar is van de belasting.
Het voordeel van deze manier van sparen is dat alle premies collectief worden belegd, maar het bedrag dat jij inlegt blijft jouw persoonlijke eigendom en krijg je ook weer terug.
Ook heel prettig is dat je zelf mag bepalen wanneer je dit pensioen laat uit betalen, als het maar tussen de leeftijd van 60 en 72 jaar is. Maar je mag het bedrag ook laten uitbetalen als je langdurig arbeidsongeschikt bent geworden.

[ad name=”Content”]

Door admin