salarisadministratie uitbesteden

Met ingang van 1 mei verdwijnt de VAR verklaring voor de ZZP-er. Het is bedoeling dat er modelovereenkomsten afgesloten gaan worden met opdrachtgevers. Zo krijgt de Belastingdienst beter inzicht in het schijnzelfstandigenprobleem. Maar de modelovereenkomsten laten nogal wat te wensen over. Bart-Jan Oosting roept dan ook op tot uitstel van het verdwijnen van de VAR. Veel ZZP-ers geven aan deze oproep gehoor en onderteken de petitie. Intussen zijn er al 28.500 handtekeningen gezet.

VAR verklaring verdwijnt

Met een VAR verklaring konden ZZP-ers aantonen dat zij niet in loondienst werkzaam zijn. Waardoor de ZZP-er in aanmerking kwam voor de Zelfstandigenaftrek. Maar nu is straks die hele VAR verklaring niet meer geldig en moeten ZZP-ers aan de hand van een modelovereenkomst aantonen dat ze zelfstandige ondernemers zijn en niet in loondienst werken.

Modelovereenkomst geen oplossing voor het schijnzelfstandigenprobleem

Met het opmaken van modelovereenkomsten gaat er heel wat kostbare tijd verloren. Zowel de ZZP-er als de opdrachtgevers krijgen er een hele administratieve rompslomp bij. De grote vraag is echter nog of dat het schijnzelfstandigenprobleem met de invoer van de modelovereenkomsten ook daadwerkelijk wordt opgelost?

Overheid is op de hoogte van de onduidelijkheden

Waarom de invoer van de modelovereenkomsten toch per 1 mei doorgang moet vinden is voor veel ZZP-ers een vraag. Zeker omdat de Overheid op de hoogte is over de onduidelijkheden, die er zijn omtrent de Wet ‘Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties’ (DBA).
Begin april hebben alle ZZP-ers een brief gekregen van de Belastingdienst over de invoering van de modelovereenkomsten. In de brief staat informatie over de modelovereenkomsten, maar die informatie is allang bij de ZZP-ers bekend. ‘Het is een oppervlakkig verhaal zonder diepgaande inhoudelijke informatie’ volgens Bart-Jan Oosting.
Echter op de vragen, waar niet alleen veel ZZP-ers mee rondlopen, maar ook opdrachtgevers, staan in de brief nauwelijks concrete antwoorden.

Petitie wordt voor 1 mei aangeboden aan de Overheid

Het aantal handtekeningen blijft maar groeien en de teller staat intussen al bij op 30.000. Oosting is van plan om de petitie voor 1 mei aanstaande aan te bieden bij de Overheid. In de hoop dat de Overheid het verdwijnen van de VAR verklaring wilt uitstellen. Eerst moeten de onduidelijkheden omtrent de DBA opgelost worden, voordat de modelovereenkomst daadwerkelijk ingevoerd kan worden.

Wil je meer weten over deze petitie of zelf de petitie ondertekenen, kijk dan even op de website Petitie.nl

Door admin