overzicht financiele situatie

Veel geld verdienen, dat is natuurlijk wat je met je eigen bedrijf wilt bereiken. Toch is dit voor veel startende ondernemers niet de belangrijkste reden om een eigen bedrijf te beginnen. Natuurlijk moet je wel aardig kunnen rondkomen van jouw verdiensten en wil je ook wel een keertje op vakantie om lekker uit te rusten. Er zijn veel verschillende branches en functies, waarin je als ZZP-er kunt werken. Maar hoe weet je dat je ten opzichte van je concurrenten niet een te hoog of te laag uurtarief hanteert? Welk tarief mag je als ZZP-er gebruiken?

Zet je jaarlijkse onkosten op een rijtje

Om redelijk rond te kunnen komen heb je een inkomen nodig. Om te weten hoeveel je hier minimaal voor moet verdienen, kun je het beste een kostenplaatje maken. Zet de jaarlijkse onkosten voor jezelf eens op papier. Deze onkosten zou je als volgt kunnen opdelen en belichten:

 • Verzekeringen (pensioenfondsen)
 • Huisvestingskosten
 • Kosten van je inventaris
 • Administratiekosten (accountant/boekhouder)
 • Telefoon- en internetkosten
 • Marketing- en advertentiekosten
 • Kosten voor vervoer (benzine en onderhoud auto)
 • Eventuele relevante cursussen/opleidingen die je volgt

Let op: Met deze kosten worden de jaarlijkse onkosten bedoeld, dus niet de kosten van de aanschaf van een computer. Dit zou je wel als een jaarlijkse afschrijving mee kunnen nemen van bijvoorbeeld drie jaar.

Hoeveel geld moet je bij voorkeur overhouden?

Als je inzicht hebt gekregen in de onkosten, die je jaarlijks maakt, dan weet je ook hoeveel je ongeveer per maand moet verdienen om redelijk te kunnen rondkomen. Dit voorkeur bedrag kan voor iedere ZZP-er er anders uitzien. Het hangt helemaal af waar jij allemaal waarde aanhecht en wat voor jouw als normaliter in het lijstje van redelijk rondkomen staat.
Wil je graag ook nog op vakantie kunnen, dan kun je maandelijks vakantiegeld reserveren. Als je in loondienst werkzaam bent is dit acht procent van je jaarsalaris.
Heb je een netto voorkeursbedrag in je hoofd, dan moet je niet vergeten dat je hierover ook nog inkomstenbelasting moet betalen. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van de hoogte van je inkomen, maar valt tussen de 33,1 en 52 procent. Dit bedrag moet je nog bij je netto bedrag optellen om op het bedrag uit te komen wat je dus minimaal moet verdienen om rond te kunnen komen.
Fiscale voordelen zoals startersaftrek en zelfstandigenaftrek moet je eerst nog van je netto bedrag aftrekken.

Hoeveel uur ga je in je bedrijf steken?

De volgende vraag, die je jezelf moet stellen is hoeveel uur je van plan bent in je bedrijf te gaan werken? Ga je voor parttime of kies je voor een fulltime functie. Als je fulltime aan de slag gaat in je eigen bedrijf dan komt dat neer op gemiddeld gezien 217 werkdagen. Op deze dagen moet je ook je administratie bijwerken of de nodige kilometers afleggen met je auto of het openbaar vervoer. De tijd, die je hieraan spendeert kun je niet zomaar aan je klanten doorberekenen.
Daarom is het verstandig om een scheiding te maken in declarabele uren (uren waarvoor de klant een factuur krijgt) en niet declarabele uren zoals administratieve taken, kosten van productontwikkeling, acquisitie en het bijwonen van netwerkbijeenkomsten, maar ook de reistijd die nodig hebt om van A naar B te komen.
Let op: Startende ondernemers hebben over het algemeen nog niet een hele volgeboekte agenda staan. Schat daarom deze declarabele uren wat lager in , dan te hoog.

Wat is een geschikt uurloon voor jouw situatie?

Aan de hand van alle bovenstaande gegevens kun je nu jouw uurloon berekenen. Ondernemersplatform Sprout heeft een handige voorbeeldberekening opgesteld. In deze berekening is rekening gehouden met de onkosten, de netto (gewenste) winst en naar de uren, die je bij de klant of opdrachtgever kunt declareren.

 • Stel dat je onkosten 25.000 euro op jaarbasis zijn;
 • Je wilt netto 2.000 euro overhouden om van leven, hier bij is nog geen vakantietoeslag meegerekend.
 • Berekening jaarsalaris is: 12 maanden x 2.000 euro = 24.000 euro + 8 % vakantietoeslag = 25.920 euro.
 • Te betalen belasting en aftrekvoordelen van ongeveer 35 % tel je daarbij op. Dit is 34.992 euro.
 • Als je fulltime werkt, kom je op 260 werkdagen per jaar. Daar moet je feestdagen, vakantie- en ziektedagen vanaf trekken. Dit zijn ongeveer 40 dagen. Je werkt dan zo’n 220 dagen à 8 uur is 1760 uur per jaar.
 • Stel dat je de helft van deze 1760 uur kunt declareren bij klanten, dan kom je op 880 uur.
 • Het uurloon komt dan op: 25.000 + 34.992 = 59.992 : 880 = 68,17 euro.

Gemiddelde uurtarieven

Hanteer je een uurtarief van € 68,17 dan weet je nog niet of je hetzelfde tarief hanteert als je concurrenten. Op loonwijzer.nl kun je concreet uurtarief met elkaar vergelijken van iemand met dezelfde functie in loondienst. Zo heb je een richtlijn of je goed zit.
Met een te hoog uurtarief zullen potentiële klanten naar je concurrent gaan, maar met een te laag tarief zal een potentiële klant ook niet voor je kiezen omdat je niet geloofwaardig overkomt.

Via internet jouw uurtarief berekenen

Vind je het lastig om zelf het uurtarief te berekenen, dan vind je op internet diverse handige tools, die je kunt gebruiken voor het berekenen van een geschikt uurtarief voor jouw product of dienst.
Met de online tool Berekenhet.nl kun je niet alleen je eigen uurtarief berekenen, maar krijg je ook een overzicht te zien van gangbare tarieven in jouw situatie.

Door admin