retourpinnen

Een eigen bedrijf starten is niet alleen maar je inschrijven bij de Kamer van Koophandel en het schrijven van een ondernemersplan. Nee je moet veel verder kijken dan dat alleen. Want hoe gaan klanten jou betalen? Contant betalen en pinnen zijn de meest bekende, maar er zijn tegenwoordig nog veel meer betaalmethoden. Wat moet jij als startende ondernemer allemaal regelen op dit gebied? Onderstaande checklist helpt je hierin verder.

Betaalmethoden die bij je passen

Als ondernemer krijg je te maken met klanten. En die klanten moet je betalen. Er kan contant betaald worden, gepind, maar ook contactloos via een smartphone. Welke betaalmethoden je hanteert is afhankelijk van je situatie en de branche waarin je werkzaam bent. Iedere branche heeft andere producten nodig.
Je moet naast het kijken van de branche waarin je een bedrijf start, je ook afvragen welke betaalmethoden jij je klanten wilt bieden. Let op dat dit nog niet garandeert dat je ook daadwerkelijk baat hebt bij de gekozen betaalmethode(s).
Alleen daarom al zou het fijn zijn als je een betaalmethode een tijdje kunt uitproberen. Zo weet je precies of de gekozen optie bij jou en je bedrijf past, maar ook bij je klanten.

Betaalmethoden op een rijtje

De meest voorkomende betaalmogelijkheden vind je hieronder

Zakelijke rekening

Een zakelijke rekening is altijd handig om te hebben, want je houdt op deze manier zakelijk goed gescheiden van privé. En dat voorkomt een heleboel rompslomp en je administratie is direct een stuk overzichtelijker. Wel zo handig dus.
Ga jij een uitgebreide administratie voeren, maak dan gebruik van een goed boekhoudprogramma. Als je een boekhoudpakket besteld heb je gelijk alles in één en meestal is zo’n pakket ook nog eenvoudig aan je zakelijke rekening te koppelen.

Pinautomaten

Pinnen is helemaal in, steeds meer mensen maken gebruik van pinnen. Ook kleine bedragen worden tegenwoordig gepind. Als ondernemer is het dan ook handig om je klanten een pinmogelijkheid te bieden. De manieren van pinnen wordt steeds uitgebreider. Zo kun je contactloos betalen of via je smartphone met een speciale app. Handig voor bijvoorbeeld thuiskapsters of de pedicure die aan huis komt.
En als een klant zijn geld retour krijgt, omdat hij iets terugbrengt, dan kun je ook retourpinnen. Zo heb je geen grote hoeveelheid contant geld in je kas.

Afstorten van contant geld

Er zijn nog zat bedrijven, waar nog steeds veel met contant geld betaald wordt. Dat geld kun je als ondernemer bij je eigen bank heel gemakkelijk afstorten via de daarvoor bestemde afstortautomaat. Je kunt hierin zowel bankbiljetten als muntgeld kwijt. En binnen no time staat het gestorte bedrag op je zakelijke rekening. Houdt er wel rekening mee, dat geld storten wel kosten met zich meebrengt.

Zakelijke internationale betalingen

Als je zaken doet met bedrijven buiten de EU, dan is de kans groot dat de betaling gedaan wordt in een andere valuta. Met je bank kun je dit op een goede manier regelen. Hier zijn doorgaans wel kosten aan verbonden. En die kosten kunnen best oplopen.

Online kassa

Heb je een webwinkel, dan komen de betalingen digitaal binnen via iDeal, creditcard, Mistercash, maar ook via PayPal. Met al die verschillende betaalmethoden is het wel noodzakelijk om één online kassa te hebben, anders raak je het overzicht al gauw kwijt. Als alles in één overkoepelende kassa binnenkomt behoud je niet alleen het overzicht over de betalingen, maar kun je ook direct je dagomzet bekijken.

Incassocontract

Door een incassocontract af te sluiten kun je via internetbankieren automatisch geld incasseren van de rekeningen van zakelijke en particuliere klanten. Voordat je dit kunt doen moet je wel toestemming hebben gekregen van de desbetreffende debiteur.
Als je heel veel betalingen verwerkt, dan is een incassocontract wel de ideale oplossing. Het levert je tijd op en zoals iedereen wel weet: ‘tijd kost geld.’

Door admin