Ja! Het is zover! Je hebt een auto van de zaak! Alle remmen los! Het rijdt zo lekker naar de supermarkt op kosten van de baas. En dat weekendje weg naar Centerparcs met het gezin voelt ook ineens een stuk aangenamer, zo gesponsord. Je rijdt niet veel privé, dus je blijft vast wel binnen die 500 kilometergrens. Want bijtelling, dan voelt het toch wat minder als een cadeautje, die auto van de zaak.
Dan rijd je een boete en heb je ineens de Belastingdienst op je dak. De boete is gereden op een weg die niet op je gebruikelijke woon-werk route ligt. En dus gereden in privé-kilometers. Kun jij aantonen dat je dit jaar binnen de 500 privé-kilometers bent gebleven? Je kunt maar beter zorgen van wel; anders trekt de Belastingdienst vroeg of laat aan de handrem van je mooie leasewagen. Het goede nieuws is: met de moderne technologie is het bijhouden van je rittenadministratie een fluitje van een cent.
Wat zijn de rittenregistratie regels?
Om geen bijtelling te hoeven betalen, mag je niet meer dan 500 privékilometers rijden in een jaar. En let op: wanneer je de auto korter dan een jaar in je bezit hebt, geldt de regel naar verhouding. Dus wanneer je de auto in september in bezit krijgt, een derde van het jaar, mag je 1/3 keer 500 = 166 kilometer privé rijden zonder bijtelling bij je loon te krijgen (bron: De Belastingdienst.
Het bijtellingspercentage bij je loon bestaat uit een fiscaal deel en een netto deel:
- Het fiscaal deel ligt tussen de 0 en 25% van de cataloguswaarde. Het percentage dat voor jouw leaseauto geldt, kan je leasemaatschappij je vertellen.
- Het netto deel is afhankelijk van je tarief inkomstenbelasting. Als je dit tarief vermenigvuldigd met het fiscale deel, weet je het netto deel.
Wil je het betalen van dit bedrag voorkomen? Of nog erger, de boete bij het niet opgeven? Deze kan oplopen tot 5278 euro (in 2015). Let op: deze boete kan ook opgelegd worden bij het niet juist administreren. Daarom is een juiste rittenregistratie van groot belang.
Wat is een juiste rittenregistratie?
Bij een juiste rittenadministratie moet je rekening houden met het volgende:
- Er wordt een juist onderscheid gemaakt tussen privé en zakelijke kilometers.
- De geregistreerde kilometers kloppen met andere bronnen, zoals de afspraken in de agenda en de tomtom.
- Er wordt een nauwkeurige administratie bijgehouden.
Dit laatste is erg belangrijk, want hier rekent de Belastingdienst je op af. En hierbij is het niet alleen van belang aan het eind van het jaar het aantal privé kilometers op de teller te weten. Wanneer deze namelijk ergens in het jaar in de buurt van de 500 kilometergrens komt en je dit dan direct meldt bij de Belastingdienst, voorkom je financiële tegenvallers aan het eind van het jaar.
Eenvoudig kilometers registreren: moderne tools gebruiken
Er zijn diverse online rittenregistratie tools, waarmee je eenvoudig via je mobiele telefoon een rittenregistratie kan bijhouden. Op vergelijkingssites kun je een zoekfilter instellen, waarmee je eenvoudig de tools vindt die over deze functie beschikken.
De meeste online tools werken met een app op je mobiele telefoon die samenwerkt met je GPS-systeem. Handig, want zo kun je onderweg direct je ritten vastleggen. Via je account bij de software aanbieder kan een overzicht worden gedownload van de rittenregistratie in Excel.
Bijkomend grappig extraatje van sommige tools: inzicht door geselecteerde anderen in waar je je bevindt. Zo staat met wat geluk je warme maaltijd straks thuis klaar op het moment dat je de auto voor de deur parkeert.
Voor het geld hoef je het eigenlijk niet te laten: rittenregistratie tools zijn er al vanaf een paar tientjes per maand. En weet je nog? Die investering kan je een boete schelen van meer dan 5000 euro.