Als vastgoedbezitter, of dit nu een woonhuis of zakelijk vastgoed is, ontvangt u elk jaar een beschikking voor de WOZ van uw vastgoed. En, eerlijk is eerlijk, deze lijkt elk jaar hoger te worden. Omdat de WOZ waarde mede bepaalt hoeveel belasting u betaald, kan het interessant zijn om deze middels een bezwaar te verlagen. In dit artikel leggen we dat proces voor u uit.
Hoe wordt de WOZ waarde bepaald?
De WOZ waarde wordt altijd bepaald door de gemeente op basis van een taxatie van het onroerend goed. Hierbij wordt dan altijd gekeken naar wat de taxatiewaarde zou zijn op 1 januari van het voorgaan de jaar. Niet elke pand hoeft uitvoerig bekeken te worden, dus waarschijnlijk heeft u nog nooit een taxateur van de gemeente over de vloer gehad. De gemeente heeft een plicht om 20% van de panden te bezoeken, dit zijn vaak de panden in bezwaar of op basis van een steekproef. Met hulp van de computer wordt de waardering van de woning gedaan. Modelmatig wordt de waarde bepaald door verkoopcijfers van vergelijkbare panden te vergelijken met uw woning, dit met inachtneming van de ligging en de bekende grootte van het pand. Een eigen aankoopprijs is de beste vergelijking, maar deze dient geïndexeerd te worden naar 1 januari. De hoogte van de hypotheek heeft dan weer geen invloed op de WOZ waarde.
Voor zakelijk onroerend goed worden andere rekenmodellen gebruikt, die o.a. gebruik maken van de verhuurwaarde.
Waarom bezwaar maken tegen uw WOZ waarde?
Omdat er met rekenmodellen gewerkt wordt en er steekproefsgewijs gewerkt wordt, is er ruimte voor fouten. Één variabele die te hoog wordt ingeschat, betekent dat u te veel belasting betaald dat jaar. Dat wil natuurlijk niemand, dus daarom heeft u zes weken de tijd, na ontvangst van de beschikking, om bezwaar te maken tegen uw WOZ waarde.
U kunt bijvoorbeeld denken aan het maken van bezwaar als:
- Er sprake is van achterstallig onderhoud aan uw pand;
- Er asbest in uw pand zit;
- Er sprake is van scheurvorming in uw woning;
- U een laag energielabel heeft;
- Er omgevingsfactoren zijn die woongenot beperken.
Kortom, alle factoren die de verkoopbaarheid van uw woning beperken t.o.v. uw buren of vergelijkbare panden in een andere wijk in uw gemeente.
Welke belastingen ligt de WOZ dan aan ten grondslag?
Dit zijn er meer dan u denkt. Omdat de waarde van uw pand(en) niet alleen invloed heeft op uw vermogen, maar de gemeente daarmee ook uw impact op voorzieningen als riool en afvaldiensten bepaald. Dat maakt het lijstje best lang, al zullen niet alle belastingen voor iedereen van toepassing zijn:
- Rioolheffing
- Inkomstenbelasting (het eigenwoningforfait)
- Vermogensbelasting (Box 3)
- Vennootschapsbelasting Schenkbelasting
- Erfbelasting
- Watersysteemheffing
- Verhuurderheffing
- Afvalstoffenheffing
Als u bij uw afrekening eens controleert welke percentages dit zijn, kunt u ook uitrekenen wat een verlaging van uw WOZ waarde voor uw portemonnee kan betekenen.
Hoe maakt u bezwaar tegen de WOZ waarde
De meest eenvoudige manier is om gebruik te maken van gespecialiseerde partij. Zij hebben specialisten in dienst die de taal van de gemeente spreken, ervaring hebben met vergelijkbare gevallen en een hoog succespercentage hebben. Denk aan een partij als Previcus, die ook nog eens gratis voor u aan de slag gaat. Ruim 35.000 klanten gingen u voor die geven hen gemiddeld een 9,2 op klanttevredenheid. Het kost u geen tijd en heeft u meer kans van slagen op het succesvol bezwaar maken en uw WOZ waarde dus te verlagen.