overzicht financiele situatie
overzicht financiele situatie

Het leven is in de afgelopen maanden een heel stuk duurder geworden. Mede door de inflatie hebben we onze maandelijkse uitgaven enorm omhoog zien gaan. Misschien heb je nu zelfs het gevoel dat je de controle bent kwijtgeraakt. Hoe hou je immers de controle als je koopkracht lijkt weg te smelten? Inmiddels behoort de inflatie in Nederland tot één van de hoogste binnen Europa. Grip op je geld houden is dan ook lastiger dan ooit. Het is tegelijkertijd nu dan ook belangrijker dan ooit om het overzicht te bewaren. In dit artikel geven we enkele tips om je hierbij te helpen.

Kijk of je kunt besparen op de maandelijkse lasten

De meeste mensen hebben nog altijd het idee dat hun maandelijkse lasten vastliggen. Dat hier niets aan veranderd kan worden. Bedenk echter goed dat hier wel degelijk op bespaard kan worden. Sommige dingen liggen niet vast. Denk bijvoorbeeld aan mogelijke leningen die je hebt lopen. Wanneer je verschillende leningen bij diverse kredietverstrekkers hebt lopen, bestaat de kans dat je meer rente moet betalen dan noodzakelijk is. Misschien raak je zelfs compleet in de war door al die verschillende voorwaarden. Met de huidige lage rentetarieven is lenen financieel een stuk gunstiger dan enkele jaren geleden. Wellicht kun je met een lening oversluiten dus flink wat besparen. Alle kleine beetjes helpen immers mee.

Houd een huishoudboekje bij

Een huishoudboekje… het klinkt misschien een tikkeltje ouderwets, maar het is wel heel doeltreffend. Denk vooral niet dat je eenvoudig de uitgaven bij kunt houden via je mobiele bankierenapp, want hierdoor verlies je echt heel snel het overzicht. De kleine uitgaven vergeet je al snel. Daarom is het beter om alles netjes op te schrijven. Zo zie je precies waar je het meeste geld aan uitgeeft en hoe je zou kunnen besparen. Denk bijvoorbeeld aan die twee keer per week dat je een broodje elders haalt dan iets meeneemt van huis als je gaat werken. Dit lijken kleine bedragen, maar ze leveren al snel een maandelijkse kostenpost op. Goed om dit met eigen ogen te zien en te zien op welke ‘luxe’ producten je zou kunnen besparen.

Betaal enkel met contant geld

We zijn door de jaren heen steeds meer gaan pinnen. Zeker tijdens de coronacrisis. Hoewel dit natuurlijk ontzettend gemakkelijk is, betekent het ook dat je veel minder tastbaar bewijs hebt van het geld wat er nog over is en hoeveel je al hebt uitgegeven. Waar je voorheen je portemonnee steeds dunner zag worden, pin je nu automatisch en denk je waarschijnlijk weinig na over het bedrag op je rekening. Het is daarom slim om terug naar de basis te gaan. Pin iedere week ‘huishoudgeld’. Betaal vervolgens enkel contant voor iedere uitgave die je doet. Je zal zien dat je hierdoor een stuk zuiniger gaat leven. Simpelweg om te voorkomen dat je niet plotseling zonder geld komt te zitten. Let wel: ‘op is ook echt op!’ Ga dus niet nog even extra pinnen als je tekort komt, maar laat de pinpas altijd lekker thuis liggen.

Door admin