urenregistratie

Wil je als ondernemer in aanmerking komen voor de zelfstandigenaftrek en andere fiscale aftrekposten dan moet je minimaal 1225 uur in je eigen bedrijf hebben gestoken. Uit de boekhouding die je als ondernemer hanteert zal ook daadwerkelijk moeten blijken of je aan dit urencriterium voldoet. Maar aan welke regels en voorwaarden moet je je houden en welke werkzaamheden vallen nu wel of niet onder dit urencriterium?

Waarom heeft de belastingdienst het urencriterium bedacht?

Een eigen onderneming starten en laten groeien is een hele klus en daarom wil de Belastingdienst zelfstandigen tegemoetkomen door het verstrekken van de Zelfstandigenaftrek. Dit voordeel dat je als ondernemer kunt krijgen is natuurlijk mooi meegenomen. Maar er zijn altijd mensen die proberen te profiteren van dit belastingvoordeel zonder dat ze daar erg veel voor doen. Om te voorkomen dat zomaar iedereen ondernemer kan zijn en van de Zelfstandigenaftrek kan genieten heeft de belastingdienst het urencriterium in het leven geroepen.

De voorwaarden van het urencriterium

Om in aanmerking te komen voor de zelfstandigenaftrek moet je dus 1225 uur per jaar in je bedrijf werkzaam zijn geweest. Maar als je nu later in het jaar bent gestart met je eigen onderneming geldt die regel dan ook? Ja, ook als je niet direct aan het begin van het jaar met je onderneming bent begonnen telt de regel van 1225 uur. Dit is de ondergrens die de belastingdienst heeft vastgesteld of je nu pas halverwege het jaar bent gestart of niet, die 1225 uur moet je kunnen verantwoorden als werkzaam in je bedrijf.

Maar dat is nog niet alles. Als je bijvoorbeeld naast je eigen onderneming ook nog een aantal dagen in loondienst werkt, moet je naast die 1225 uur ook nog voor meer dan 50 % van je arbeidstijd besteden aan je onderneming. Het lijkt allemaal heel verwarrend als het zo uiteengezet wordt en daarom maak ik het visueel met behulp van een voorbeeld.
[ad name=”Content”]
Stel je werkt 2 dagen in de week in loondienst, dat is per jaar 832 uur ( 52 weken x 16 uur). De 1225 uur die je daarnaast in je eigen onderneming steekt geven je het recht op de Zelfstandigenaftrek. Maar nu werk je niet 2 dagen, maar 3 dagen in loondienst, dat is dan per jaar 1248 uur ( 52 weken x 24 uur). Als je nu maar 1225 uur in je eigen bedrijf werkzaam bent is dat minder dan de bedoelde 50 % en kom je niet in aanmerking voor de Zelfstandigenaftrek. Om in deze situatie toch in aanmerking te komen voor de Zelfstandigenaftrek moet je minimaal 1249 uur in je onderneming werkzaam zijn.

Uitzonderingen op de voorwaarden urencriterium

Net zoals als bij de meeste dingen zijn er op regels en voorwaarden uitzonderingen, dit is ook het geval bij het urencriterium.
Start je namelijk vanuit een arbeidsongeschiktheidsuitkering dan kom je in aanmerking voor een verlaagd urencriterium. Het aantal uren dat je dan op jaarbasis in je eigen onderneming werkzaam moet zijn is minimaal 800 uur. Je kunt bij de belastingdienst onder startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid controleren of je aan de vorwaarden voldoet.

Ook het zwangerschapsverlof is een uitzondering, want als je zwanger raakt en je werkt tijdens de weken voor je bevalling en na je bevalling niet, dan mag je over totaal 16 weken de niet gewerkte uren toch mee laten tellen als gewerkte uren. Ook als zwangere ZZP-er heb je rechten en plichten.

Directe en indirecte uren opvoeren

Wat is het verschil tussen directe uren en indirecte uren? Directe uren zijn de uren die je bij de klant kan declareren, dat wil zeggen de tijd die je gestoken hebt in het uitvoeren van de opdracht inclusief de voorbereiding en de reistijd.
Indirecte uren zijn uren die je wel in je eigen bedrijf steekt, maar die je niet bij de klant kunt verhalen. Bij indirect uren moet je denken aan de tijd die je besteed aan het doen van je boekhouding, cursussen die je volgt, vakliteratuur die je leest, maar ook bedrijfsmiddelen die je aanschaft zoals een telefoon of laptop en dergelijke en het beheren van je website.

Welke uren mag je niet meetellen in het urencriterium?

Het is natuurlijk vrij logisch dat je niet alle uren zomaar kan opschrijven als gewerkte uren. Er zijn uren die je gewoon niet mag meetellen. Ook al ben je 24 uur beschikbaar om je telefoon te beantwoorden dan zegt dat nog niet dat dat gewerkte uren zijn. Mits je met een klant hebt afgesproken dat je voor hem bereikbaar bent.

Lig je in bed met griep of zit je op de bank met bijvoorbeeld een meniscus ook dan mag je deze uren niet meetellen. Ook als je op vakantie bent tellen de uren niet mee. Ziekte en vakantie zijn dus uitgesloten om mee te tellen.

De belangrijkheid van het bijhouden van een urenregistratie

Alle uren die je werkt in je eigen onderneming moet je registreren, zodat je bij inspectie duidelijk kan aantonen dat je deze uren ook daadwerkelijk gewerkt hebt. Het is dan ook belangrijk om een goede urenregistratie bij te houden. Dit kun je doen door aan het einde van iedere werkdag op te schrijven hoeveel uur je gewerkt hebt. Ook op je facturen aan klanten kun je de gewerkte uren specificeren.

De zelfstandigenaftrek

Als je voldoet aan het urencriterium, dan kom je in principe in aanmerking voor de Zelfstandigenaftrek en alle andere fiscale aftrekposten. Voor meer informatie over de fiscale voordelen als zelfstandige kun je terecht bij de belastingdienst.

Door admin