belastingdienst

U bent al ZZP’er of u wilt aan de slag gaan als ZZp’er?
Goede keuze! Er zijn namelijk een aantal gunstige BTW-regelingen die het ondernemen nog een stukje leuker maken, alleen moet je ze wel weten. Neem een kijkje:

Bent u BTW-plichtig?

Om te beginnen zijn er binnen bepaalde bedrijfstakken, te weten: onderwijs, zorg, verzekering, kansspelen, post en stichtingen, vrijgesteld van BTW. Diegene die werkend zijn binnen deze sectoren kunnen daarom dus ook geen beroep doen op de teruggave van BTW.Gevolg hiervan is dat de kosten voor de ZZP’er/onderneming die zaken doet met een niet BTW-plichtige onderneming hogere kosten ondervindt. Een uitzondering is hier voor de ZZp’ers in het onderwijs.

Wat zijn de verschillende BTW tarieven?

In Nederland kennen we drie verschillende BTW niveaus: voor export buiten de Europese Unie of directe export binnen de Europese Unie. Het tarief van 6% BTW is van toepassing op producten die men voorzien in de eerste levensbehoefte, denk hierbij aan voedingsmiddelen, sport, boeken, kappers en fietsenmakers. Alles buiten deze twee tarieven vallen onder het hoge BTW tarief van 21%.

Wat is belangrijk bij het factureren?

Wanneer u factureert naar een klant is het belangrijk dat u de BTW tarieven apart noteert. Wanneer er sprake is van meerdere verschillende BTW tarieven, dan dient u deze apart te noteren op de factuur. Vergeet bij het factureren ook niet uw BTW-nummer en het BTW-nummer van uw opdrachtgever te noteren.

Hoe kan BTW teruggevorderd worden?

Het terugvragen van alle BTW is mogelijk wanneer u BTW-plichtig bent. Met alle BTW wordt naast BTW voor bijvoorbeeld inkopen ook de BTW op onkosten, auto van de zaak, telefoon en soortgelijke zaken bedoeld. Wanneer er meer BTW betaald is dan er daadwerkelijk ontvangen is, dan kan dit ook worden terug gevorderd.

Hoe kunnen BTW aangifte gedaan worden?

Wanneer u naar de website van de belastingdienst surft kunt u online uw BTW aangifte doen. Het allereerste wat u doet is inloggen met de door u ontvangen gebruikersnaam en wachtwoord, deze heeft u eerder verkregen van de belastingdienst. Binnen de interne omgeving van de website vindt u het formulier ‘Aangifte omzetbelasting’, deze dient u volledig in te vullen. Belangrijk is om de door u berekende BTW aan de klanten duidelijk te noteren. Daarnaast moet de door leverancier berekende BTW die voor uw rekening zijn ook duidelijk ingevuld worden.

Wanneer heeft men recht op speciale regelingen?

Het meest tijdrovende gedeelte van de BTW regeling voor ZZP’ers is de BTW-administratie bijhouden. Helaas is het een verplicht onderdeel voor de grotere ondernemers maar voor de kleinere zelfstandige is er een zeer handige regeling. Wanneer u minder dan €1.883,- af moet dragen heeft u recht op een vermindering.
Betaalt u minder dan €1.345,- BTW? Dan betaalt u helemaal niks!
Wanneer u verwacht de komende jaren sowieso niet meer dan € 1.345,- BTW te gaan betalen dan kunt u een ontheffing voor administratieve verplichtingen aanvragen. BTW aangifte doen is dan ook niet meer nodig. Wel dient u de € 1.345,- op te nemen in uw omzet, omdat er wel inkomstenbelasting over betaald moet worden.

Door admin