internet vergelijk

Hacking, ransomware, malware en phising. Enkele vormen van cybercrimes die uw bedrijf kan treffen. En hoewel cybercriminelen dus voor veel schade kunnen zorgen, is het nog altijd de menselijke fout de meest voorkomende oorzaak van schade door cybercrime. En dat kan ernstige gevolgen hebben. Door medewerkers er nog bewuster van te maken, kunt u veel cyberrisico’s al ontwijken.

Cybercriminelen gaan slimmer te werk

Een e-mail in slecht geschreven Engels met een link. In dergelijke phishing-mails zullen niet veel mensen meer intrappen. Maar cybercriminelen zitten niet stil en gaan steeds slimmer te werk. Phishing-mails worden steeds overtuigender en lijken vaak veilig.

CEO-fraude
Een voorbeeld daarvan is CEO-fraude. Uw financiële afdeling ontvangt uit naam van de CEO een nepmail. Hierin vraagt de directeur om een bedrag over te maken naar een bepaald (buitenlands) banknummer. De ‘CEO’ kan zelfs nog een naam in de mail noemen van degene erover gaat bellen, en waar later inderdaad een telefoontje van binnenkomt. U ziet, het lijkt legitiem en veilig. Dat maakt het stiekem ook wel angstaanjagend.

Gevoelige informatie verliezen
Maar uw medewerker kan ook per ongeluk op een verkeerde website terecht zijn gekomen, welke vervolgens malware installeert. Of een andere medewerker die een niet-versleutelde USB-stick met gevoelige informatie laat liggen in de trein.

Voorkomen: maak uw medewerkers bewust

U kunt zich waarschijnlijk wel indenken hoe de gevolgen eruit zullen zien, als bovenstaande voorbeelden uw bedrijf zou overkomen. Natuurlijk is voorkomen altijd beter dan genezen. En omdat de mens zelf vaak de grootste factor is voor schade door cybercrime, is het belangrijk om uw medewerkers nóg bewuster te maken van de risico’s. Uw medewerkers zijn zich vast al van veel zaken bewust, zoals het niet klikken op links in verdachte e-mails.

Laat uw medewerkers bijvoorbeeld een Awareness Training Cyberrisico’s volgen. Daarmee maakt u medewerkers bewust van de vormen van cybercrime en de werkwijze van criminelen. Dan beperkt u de risico’s van menselijk handelen.

Door admin