Solvabiliteit. Het is een veel gehoord begrip in de financiële huishouding van bedrijven. Het geeft de verhouding aan tussen het eigen en vreemd vermogen van uw onderneming. Voor banken en andere kredietverstrekkers speelt de solvabiliteit een belangrijke rol in de beslissing of er een lening wordt verstrekt. Een goede solvabiliteit houdt in dat het bedrijf goed kan omgaan met financiële tegenslagen. Bovendien kan het bedrijf zowel op de lange als korte termijn  kan voldoen aan betalingsverplichtingen. Daarnaast worden je kansen voor zakelijk lenen groter. In dit artikel vindt u vier gouden tips om de solvabiliteit van uw bedrijf te verbeteren.

Winst vergroten

Een grotere winst zorgt voor een groter eigen vermogen, waardoor de solvabiliteit beter wordt. Niet alleen een hogere omzet helpt hierbij, maar ook lagere uitgaven zorgen voor een vergroting van uw winst. Kijk goed waar u kunt besparen. Neem eens contact op met leveranciers om nieuwe afspraken te maken of zoek uit of de huur van het pand lager kan. Iedere kleine besparing draagt al bij aan een verbetering van de solvabiliteit.

Minder dividend uitkeren

Veel bedrijven keren veel dividend uit wanneer ze winst hebben gemaakt. Het is voor de solvabiliteit beter om dit te beperken. Steek zoveel mogelijk winst in de spaarpot van uw bedrijf. Dit vergroot uw eigen vermogen en verbetert de solvabiliteit. Vooral voor bedrijven die uit een financieel lastige tijd komen is het beperking van dividenduitkering verstandig, omdat zij hiermee weer een mooie buffer kunnen opbouwen.

Snellere facturatie klanten

Een snellere facturatie van klanten zorgt ervoor dat uw bedrijf sneller eigen crediteuren kan betalen, zodat het vreemd vermogen kleiner wordt. Bovendien zorgt het voor een inkomende geldstroom, waardoor uw eigen vermogen groter wordt en er minder geld geleend hoeft te worden. Deze factoren zorgen voor een betere solvabiliteit.

Voorraad optimaliseren: Niet te veel

Een grote voorraad klinkt weliswaar positief, maar een te grote voorraad is zonde. Het is namelijk kapitaal dat onbruikbaar is tot het is verkocht. Een lagere voorraad zorgt voor een lager totaal vermogen. Wanneer uw bedrijf een lager totaal vermogen heeft, met een gelijk eigen vermogen, zorgt dit voor een betere solvabiliteit. Een lager totaal vermogen met gelijk eigen vermogen staat namelijk gelijk aan een lager vreemd vermogen. Zorg ervoor dat u goed in kaart heeft hoeveel voorraad nodig is voor het bedrijf.

Met het effectief toepassen van deze tips verbetert u de solvabiliteit van uw bedrijf. U vergroot daarmee de kans dat een bank of kredietverstrekker een zakelijke lening aan uw bedrijf toekent. Een lening die u helpt om de groei van uw bedrijf verder door te zetten.

Door admin