geld

De economie groeit, en de markt trekt erg aan! Voldoende werk voor elke zzp’er, maar hoe bepaal je het juiste salaris? Je wilt geen risico’s nemen dat je een hoger salaris dan de concurrentie vraagt en dus buiten de boot valt. Jij moet je immers nog bewijzen. Hoe bepaal je dan het juiste loon/salaris?

Marktconform salaris

Natuurlijk zullen de opdrachtgever en jij in onderhandeling gaan over het loon. Hier zijn tegenwoordig veel tips voor te vinden. Vaak gaat de opdrachtgever akkoord met een marktconform salaris. Onderzoek dus goed wat een marktconform salaris is, dit kan je doen door gebruik te maken van vergelijkingswebsites zoals loonwijzer, je kan ook gebruik maken van een loononderzoek.

Verwacht een loongebouw

Als een opdrachtgever meerdere medewerkers in dienst hebt is het slim om hun loongebouw-salarishuis te onderzoeken. Hier ligt de salarisstructuur vast, en zij werken dus met schalen. De schalen maakt de opdrachtgever per functie en is gebaseerd op leeftijd en ervaring. Dit is direct duidelijk voor jou. Zo kun je tijdens de salarisonderhandeling goed inschatten op welk salaris je kan insteken.

Voordelen voor een zzp’er

Jij als ZZP’er hebt een voordeel als het gaat om salaris ten opzichte van vast personeel. De opdrachtgever moet namelijk met vast personeel op de volgende punten letten. Het is belangrijk dat de opdrachtgever niet alleen op het salaris focust, deze moet ook de overige kosten berekenen wat nieuw personeel met zich meebrengt. De opdrachtgever moet namelijk 20-35% van het salaris al overige kosten bereken. Voor veel bedrijven wordt dit wat te ingewikkeld en nemen dan financiële medewerkers aan die dit voor ze berekend. Dit is bijvoorbeeld te zien aan het aantal financiële vacatures die open staan. Met deze informatie in het achterhoofd houdend, ga je sterker de onderhandelingspositie in.

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Hecht niet alleen waarde aan salaris maar ook aan secundaire arbeidsvoorwaarden. Je kunt bijvoorbeeld afspraken maken over: een auto van de zaak, een telefoon/laptop van de zaak, pensioen en een dertiende maand. Denk ook aan prestatiebeloning zoals bonussen. Zo loopt de opdrachtgever minder financiële risico’s en is de kans groter dat jij wordt aangenomen voor de opdracht.

Door admin