bedrijfscertificeringen
bedrijfscertificeringen

Er zijn ongelooflijk veel bedrijfscertificaten te halen. Deze kunnen worden behaald door het volgen van een – meestal –  eendaagse cursus. Na afloop wordt de kennis getoetst en kan een certificaat worden uitgedeeld. Bedrijfscertificeringen spelen in heel veel verschillende bedrijfstakken een belangrijke rol.

Een goed voorbeeld zien we terug in de bouwsector. Zij hebben bijvoorbeeld veel baat aan een VCA certificaat. Dat geldt voor alle medewerkers binnen het bedrijf. Zonder een dergelijk certificaat mag er op veel bouwplaatsen niet gewerkt worden en loopt men dus inkomsten mis. Natuurlijk zijn er ook nog andere redenen waarom bedrijfscertificeringen zo belangrijk zijn om aan te bieden. We zetten de belangrijkste redenen op een rijtje.

Hogere productiviteit

Zodra je eenmaal aan het werk kan, denk je misschien nooit meer de schoolbanken in te hoeven. Niets is echter minder waar. Je bent eigenlijk nooit te oud om te leren. Het leren houdt ook nooit op. Bedenk alleen maar eens hoe het werkleven er nu voor arbeidskrachten van 65 jaar oud uitziet in vergelijking met toen ze net begonnen. Dat is een gigantische verandering. De wereld blijft veranderen en zo moet jij dat ook blijven doen. Anders kom je simpelweg niet mee in de huidige arbeidsmarkt.

Door te leren zorg je er tevens voor dat je geest scherp blijft. Het blijft daardoor leuk om te werken, om nieuwe dingen te leren en telkens weer iets anders te kunnen of te mogen. Hierdoor blijft het werken gewoon fijn. Door bedrijfscertificaten aan te bieden, zorg je er dus voor dat je medewerkers lol blijven houden in het werk en daardoor ook productiever zullen zijn.

Natuurlijk bieden bedrijfscertificaten ook andere voordelen. Zo kunnen je medewerkers hiermee ook andere technieken aanleren om bijvoorbeeld sneller hun werk te kunnen doen. Dit alles leidt tot een veel hogere productiviteit op de werkvloer. Iets waar financieel ook voordeel van hebt.

Veilige werkomgeving

Jij bent verantwoordelijk voor de veiligheid op de werkvloer. Uiteindelijk ben jij de hoofdverantwoordelijke. Het maakt dus niet uit of een medewerker een fout maakt. Jij wordt hierop afgerekend. Een veilige werkomgeving is altijd belangrijk, maar al helemaal in sectoren waar met potentieel gevaarlijk materiaal en gereedschap wordt gewerkt. Men moet dan ook echt weten hoe ze te werk moeten gaan en hoe ze de omgeving zo veilig mogelijk kunnen houden. Op die manier zullen veel ongelukken voorkomen worden.

Er zijn certificaten te behalen waarmee medewerkers leren hoe ze op de veiligheid kunnen letten. Daarnaast moet er ook nagedacht worden aan de mensen die aanwezig moeten zijn áls er iets gebeurt. Stel je eens voor, er is een ongeluk gebeurd met een gevaarlijk stuk gereedschap. Het duurt even voordat de hulpdiensten er zijn. In de tussentijd moet er accuraat gehandeld worden door iemand die weet wat hij doet. Daarom is het verplicht dat op elke werkplek één of meerdere BHV’ers aanwezig zijn. Hoeveel dit er moeten zijn is afhankelijk van het aantal personen dat aanwezig is. Het is daarom goed om alle vaste medewerkers uit te nodigen om een BHV-certificaat te halen. Zo weet je zeker dat er altijd iemand – ook met het oog op vakanties en ziekte –  aanwezig is om eerste hulp te verlenen.

Photo credit: Ekrulila

Door admin