Financieel Onafhankelijk worden

Minder of zelfs niet meer te hoeven werken om rond te kunnen komen – het is een droom die veel mensen diep van binnen koesteren. Probeer je zelf maar eens voor te stellen hoe het zou zijn als je al die tijd over zou hebben – wat zou je er allemaal mee doen? Toch overweeg je nu waarschijnlijk niet om echt die financiële onafhankelijkheid na te gaan streven – het lijkt immers een onmogelijke opgave. Het goede nieuws is dat dat ongelofelijk meevalt! Wie weet hoe het moet, kan ook met een relatief klein inkomen en weinig vermogen financieel onafhankelijk worden.

Consumptiemaatschappij

Om dat doel te bereiken, hoef je absoluut geen rare financiële pakketten of andere twijfelachtige zaken te kopen – die werken immers toch nooit. Je hoeft eigenlijk alleen je mindset te veranderen, de manier waarop je tegen geld en materiële bezittingen aankijkt. In deze Westerse consumptiemaatschappij wordt geld vooral gezien als iets waarmee je spullen kunt kopen, en als je meer geld hebt, koop je meer. Sterker nog, mensen kopen vaak zelfs dingen waar ze nog niet eens het geld voor hebben, door dure leningen af te sluiten. Het gevolg? Hoge schulden, en geen enkele onafhankelijkheid op welke manier dan ook.

Besparen

Eén van de dingen die je daarom moet veranderen wanneer je financieel onafhankelijk wilt worden, is je eigen blik op geld en bezit. Het is belangrijk om je te realiseren dat je geld niet uit hoeft te geven. Ja, je kunt een groter huis of een grotere auto kopen – maar je kunt je geld ook op je rekening laten staan en een paar jaar eerder stoppen met werken. Als je tussen die twee mogelijkheden moest kiezen, waar zou je dan voor gaan? Zo geldt wel vaker: soms is de zekerheid van geld dat er gewoon is belangrijker dan wat je ervoor zou kunnen kopen.

Beleggen

Je wordt op twee manieren rijker: door je uitgaven te beperken, en door je inkomsten te verhogen. Dat laatste kun je heel eenvoudig doen door te beleggen! Zo verdien je als het ware dubbel aan geld dat je bespaart: je hebt het niet alleen niet uitgegeven, maar je haalt er ook nog eens extra inkomsten uit. Let wel op dat je in veilige fondsen investeert en vertrouw onrealistische rendementen nooit – dat soort deals zijn doorgaans risicovol of stomweg oplichterij. Meer tips om financiële onafhankelijkheid te bereiken? Ga naar financieelonafhankelijkworden.nl en leer hoe je zelf de baas wordt over je eigen financiële toekomst.

Door admin