brainstorm design thinking
brainstorm design thinking

Iedere ondernemer worstelt wel eens met een uitdaging die je niet met een druk op de knop kunt oplossen. Door naar de uitdaging op een andere manier te kijken, wakker je je creativiteit aan en één van die manieren is Design Thinking. Het is bedacht door slimme mensen in de Verenigde Staten, maar wordt inmiddels door velen wereldwijd gebruikt om met name technologische of ontwerpuitdagingen op te lossen.

Wat is Design Thinking?

Design Thinking is een brainstormmethode bedoeld om complexe problemen op te lossen. Uiteraard doe je dit niet alleen als ondernemer, vaak worden experts ingeschakeld om de sessie(s) te leiden. Het werkt volgens een vaste volgorde van 5 stappen:

It's an approach, not a process. Embracing Design Thinking as a mindset | by Jack Strachan | UX Planet
 • Empathize
  In deze eerste stap breng je in kaart hoe alle belanghebbenden het probleem beleven
 • Define
  Aan de hand van die informatie wordt een duidelijke, concrete probleemstelling gedefinieerd.
 • Ideate
  Dan is het tijd om je creatieve geest aan te spreken en zo veel mogelijk ideeën voor oplossingen op papier te zetten. Het gaat in eerste instantie niet om de kwaliteit, geen idee is te gek, te groot of te klein. Is de creativiteit op? Dan wordt het beste idee gekozen, waarmee aan de slag gegaan wordt.
 • Prototype
  Ontwikkel een prototype van de gekozen oplossing. Dit prototype kan een werkend product zijn, maar ook een scenario of werkwijze, dat met duidelijke kaders getest kan worden.
 • Testen
  Tijd om je prototype te testen bij de doelgroep. Gebruik de feedback om je prototype door te ontwikkelen totdat het probleem voldoende is opgelost. Zo bespaar je tijd en ontwikkel je efficiënt een oplossing die werkt.

Design Thinking in de prakijk

De methodiek wordt in heel veel sectoren gebruikt, maar om er één uit te pakken zou dat toch wel webdesign en het ontwikkelen van goede landingspagina’s zijn. De reden dat dit zo goed werkt in die branche is dat er vaak veel data voor handen is, testgebruikers eenvoudig te vinden zijn en er veel (voordelige) tools beschikbaar zijn om prototypes te testen. Het inzetten van Design Thinking om je website te verbeteren is altijd een goed idee. Kies bijvoorbeeld voor een goed design bureau uit Eindhoven om uw resultaten uit uw website naar een hoger plan te tillen!

Je zou er ook voor kunnen om met een branding bureau je complete merk neer te zetten, op basis van Design Thinking.

Heb jij ervaring met Design Thinking? Deel ze vooral in de comments! Ook eventuele vragen kunnen natuurlijk gesteld worden in de comments.

Image credits: Photo by fauxels from Pexels.

Door admin