beleggingen voor pensioen

Bijna iedere onderneming is het verplicht om jaarlijks een jaarrekening op te stellen. Het is een financieel overzicht van het afgelopen boekjaar. Het laat in grote lijnen zien wat je dat betreffende boekjaar op financieel gebied met je bedrijf hebt gedaan. Een jaarrekening hoort helemaal aan te sluiten op de administratie, welke weer aansluit op boekstukken, zoals facturen, afschriften en bonnen. Maar wat moet je daar uiteindelijk dan voor betalen?

Wat kost het opstellen van een jaarrekening?

De kosten voor het opstellen van een jaarrekeningen variëren per onderneming. Het is afhankelijk van de grootte van je onderneming en de manier waarop je de gegevens aanlevert. Sommige ondernemers stellen zelf een jaarrekening op, maar de meesten laten dit doen door de belastingadviseur of de boekhouder. Bij grotere bedrijven (BV’s en NV’s) is het verplicht dat een accountant de jaarrekening goedkeurt. Als je je administratie goed bijhoudt in een Excel-bestand of boekhoudpakket, dan heeft je boekhouder een duidelijk overzicht van alle kosten die je het afgelopen jaar hebt gemaakt. Deze kan dan snel en gemakkelijk je jaarrekening opstellen. Als kleinere ondernemer betaal je tussen de €500 en €1000 voor het laten opstellen van een jaarrekening.

Onderdelen jaarrekening

De jaarrekening bestaat uit drie onderdelen:

  • De balans per 31 december van het boekjaar
  • De winst- en verliesrekening (resultatenrekening van het afgelopen boekjaar)
  • Een toelichting op beide. De grootte van deze toelichting is weer afhankelijk van het soort onderneming. Bij een kleiner bedrijf bestaat deze toelichting doorgaans uit een beschrijving van de wijze waarop de balans tot stand is gekomen

Meer over de jaarrekening vind je in onze begrippenlijst.

Jaarrekening laten opstellen?

Eén van onze aangesloten administratiekantoren kan je hier uiteraard bij ondersteunen of het volledig uit handen nemen. Vraag direct een offerte aan en krijg offertes van verschillende kantoren in jouw regio.

Door admin