De kosten van een jaarrekening

Bijna iedere onderneming is het verplicht om jaarlijks een jaarrekening op te stellen. Het is een financieel overzicht van het afgelopen boekjaar. Het laat in grote lijnen zien wat je dat betreffende boekjaar op financieel gebied met je bedrijf hebt gedaan. Een jaarrekening hoort helemaal aan te sluiten op de administratie, welke weer aansluit op boekstukken, zoals facturen, afschriften en bonnen. Maar wat kost een jaarrekening nu eigenlijk?

Onderdelen jaarrekening

De jaarrekening bestaat uit drie onderdelen:

  • De balans per 31 december van het boekjaar
  • De winst- en verliesrekening (resultatenrekening van het afgelopen boekjaar)
  • Een toelichting op beide. De grootte van deze toelichting is weer afhankelijk van het soort onderneming. Bij een kleiner bedrijf bestaat deze toelichting doorgaans uit een beschrijving van de wijze waarop de balans tot stand is gekomen

Meer over de jaarrekening vind je in onze begrippenlijst.

Kosten jaarrekening opstellen

Sommige ondernemers stellen zelf een jaarrekening op, maar de meesten laten dit doen door de belastingadviseur of de boekhouder. Bij grotere bedrijven is het zelfs verplicht dat een accountant de jaarrekening goedkeurt. De kosten van het laten opstellen van een jaarrekening zijn weer afhankelijk van de grootte van je onderneming en de manier waarop je de gegevens levert. Als je je administratie goed bijhoudt in een Excel-bestand, dan heeft je boekhouder een duidelijk overzicht van alle kosten die je het afgelopen jaar hebt gemaakt. Deze kan dan snel en gemakkelijk je jaarrekening opstellen. Als kleinere ondernemer betaal je tussen de €500 en €1000 voor het laten opstellen van een jaarrekening.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *