lamp

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten banen. Om te weten welke baan het beste bij je past, moet je als eerste voor jezelf bepalen wat voor type jij bent. Ben jij bijvoorbeeld iemand die graag op kantoor werkt, of werk je liever met je handen? Kies je voor het laatste, dan is elektricien misschien wel jouw ding. Ik vertel je daar graag meer over!

lamp

Hulp bij een stroomstoring

Je kent het wel, alle lichten vallen in een keer uit, de wifi valt weg, de koelkast en vriezer gaan uit; ja hoor, een stroomstoring! De kaarsjes gaan aan en de dekens worden naar beneden gehaald. Op de grond zitten is geen optie meer, want de vloerverwarming doet het natuurlijk ook niet meer. Dan zit er niks anders op dan de elektricien te bellen! Dat is het moment dat jij om de hoek komt kijken!

Aanleggen van elektra

Naast het onderhouden van elektra, zoals bij een stroomstoring, wordt je als elektricien ook opgeroepen als er nieuwe elektra moet worden aangelegd. De basis kan men tegenwoordig vaak zelf, maar bij twijfel word jij gebeld. Zodra het fout gaat kan er een stroomstoring veroorzaakt worden, daarom ben jij erg belangrijk. De volgende voorbeelden kom je als vaak tegen: Aanleggen van nieuwe stroompunten voor stekkers en voor lampen, Vloerverwarming aanleggen en extra groepenkasten aanleggen.

Salaris van een elektricien

Het verschilt heel erg wat voor salaris je krijgt. Dat komt omdat een zelfstandige elektricien over het algemeen goedkoper is, dan als je een wat groter bedrijf inhuurt. Ik geef je een prijsindicatie van het uurtarief inclusief btw:

  • Elektra bedrijf: € 40,- tot € 60,-
  • Erkende elektricien: € 25,- tot € 35,-
  • Zzp’er: € 25,- tot € 35,-

Opleiden tot elektricien

Als je een opleiding tot elektricien wilt volgen, moet je minimaal een vmbo kbl diploma hebben. Er zijn verschillende opleidingen die je kan volgen. Ik zal er een aantal voor je op een rijtje zetten: elektrotechniek, monteur service- en onderhoud installaties en systemen en monteur elektrotechnische installaties. Op elke opleiding leer je de theorie, maar ook de praktijk. Het is dus een combinatie van werken en leren. Het is daarnaast belangrijk om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen rondom elektronika, omdat de elektrotechniek erg snel veranderd.

Tot slot

Het voordeel van werken in dit vakgebied is dat je thuis vaak alles zelf kan doen. Je weet bijvoorbeeld precies hoe je een vloerverwarming kan aanleggen. Wel zo makkelijk voor de koude dagen. Daarnaast scheelt het ook nog eens veel geld!

Door admin