Onder duurzame inzetbaarheid wordt de mate waarin medewerkers productief, gemotiveerd en gezond willen en kunnen blijven werken verstaan. Hoewel steeds meer werkgevers zich verdiepen in de duurzame inzetbaarheid van personeel toont onderzoek aan dat er nog steeds verbetering mogelijk is. Tijd om na te gaan of duurzame inzetbaarheid ook binnen uw organisatie speelt, wat het nou eigenlijk is en wat het voor uw organisatie kan betekenen.
Waarom is duurzame inzetbaarheid belangrijk?
Door de verhoogde pensioenleeftijd moeten medewerkers tegenwoordig langer doorwerken waardoor de gemiddelde leeftijd van personeel stijgt. Daarnaast vragen de economische en technologische ontwikkelingen steeds meer wendbaarheid van zowel werkgevers als personeel. Het is daarom belangrijk dat bedrijven en organisaties werken aan de vitaliteit van het personeel door betrokken te zijn bij de gezondheid, betrokkenheid, loopbaanontwikkeling en vitaliteit van het personeel. Door hierbij betrokken te zijn zorgt namelijk voor meer werkplezier, afname van ziekteverzuim en hogere arbeidsproductiviteit.
Duurzame inzetbaarheid is vooral interessant op lange termijn. Als iemand op z’n 50ste in dienst komt dan is het vaak al te laat. Om te zorgen dat duurzame inzetbaarheid werkt is het van belang dat zowel werkgever als werknemer verantwoordelijkheid neemt. Het is namelijk van belang dat de werkomgeving het mogelijk maakt en dat het personeel de wil heeft om gebruik te maken van de mogelijkheden.
Factoren die bepalend zijn bij duurzame inzetbaarheid
Uit het Nationaal Onderzoek Duurzame Inzetbaarheid zijn vijf factoren gebleken die samenhangen met duurzame inzetbaarheid. Deze factoren betreffen:
- Opleidingsmogelijkheden: de ruimte en tijd voor het personeel voor opleidingen om zich verder te ontwikkelen.
- Participatie in bedrijfsbeleid: de mate waarin het personeel wordt betrokken bij bedrijfsbesluiten
- Autonomie in het werk: de vrijheid om te beslissen hoe en wanneer je werk uitvoert.
- Maatwerkafspraken over ontwikkeling: unieke afspraken die medewerkers maken omtrent hun opleiding en persoonlijke ontwikkeling.
- Dialoog: de mate waarin leidinggevende en personeel gesprekken voeren over hun werk en ontwikkeling.
Hoe personeelsplanning bijdraagt aan duurzame inzetbaarheid
Maar hoe kan jij als werkgever werken aan duurzame inzetbaarheid? Software voor personeelsplanning is een van de tools die hierbij kan helpen. Door het gebruik van de software voor het roosteren of het inzetten van software voor personeelsplanning zorgt ervoor dat u als werkgever rekening kan houden met onregelmatige werktijden, flexibiliteit, werk/privé balans, werknemerstevredenheid etc.
Meer informatie over duurzame inzetbaarheid?
Wil je als werkgever graag meer informatie over hoe je duurzame inzetbaarheid kan toepassen in je onderneming? Of ben je benieuwd naar de demo van de personeelsplanning software? Neem dan contact op met Integral. Zij vertellen je graag meer.