blog4 (002)

Administratief medewerker is een functietitel die vaak voorbij komt maar niet bepaald duidelijk de functie omschrijft. Tot op zekere hoogte natuurlijk wel omdat er met administratie gewerkt zal worden en deze zal hoogstwaarschijnlijk op een bepaalde manier bijgehouden moeten worden. Echter is niet duidelijk wat de inhoud van de administratie betreft en op welke werkwijze deze zal moeten worden bijgehouden. Daarom zal hieronder verder worden uitgelegd op welke verschillende manieren er gewerkt kan worden als administratief medewerk(st)er.

blog4 (002)

Elke administratieve vacature bevat weer een andere functieomschrijving, maar toch zijn er overkoepelende werkzaamheden en eigenschappen die een administratief medewerker altijd zal hebben.
Zo moet een administratief medewerker secuur kunnen werken. Wanneer er op het gebied van geld en cijfers administratief werk moet worden bijgehouden. Fouten met geld kunnen ervoor zorgen dat de boekhouding niet op orde is, waardoor een bedrijf boetes kan ontvangen. Een werkgever heeft er dus niks aan wanneer de administratie op dit gebied niet klopt.
Een andere kwaliteit die een administratief medewerker moet beheersen zijn het werken met excel en word en eventueel andere administratieve programma’s. Excel is toch wel het meest gebruikte programma om de administratie in bij te houden. Ongetwijfeld zal de kennis over excel snel groeien door het intensieve gebruik ervan bij een administratieve baan, maar basiskennis over dit programma is voor veel werkgevers een pré.

Naast deze kwaliteiten zijn er drie categorieën die onder administratief medewerker vallen. Zo zijn er de functies, receptionist, secretarieel medewerker en bedrijfsadministratief medewerker.
Een receptionist is vaak het visitekaartje van een bedrijf. Een receptionist zit vaak bij de ingang van een bedrijf en ontvangt daar de klanten en bezoekers. Afspraken inplannen, de telefoon opnemen, bezoekers naar de juiste afdeling verwijzen en vriendelijk helpen zijn de taken van een receptionist.
Als secretarieel medewerker wordt er ook veel getelefoneerd. De communicatie van verschillende afdelingen intern en extern zijn bij deze functie de verantwoordelijkheden.
Een bedrijfsadministratief medewerker houdt voornamelijk allerlei gegevens bij. Denk bijvoorbeeld aan voorraden van een winkel, maar ook financiële administratie kan tot de dagelijkse werkzaamheden behoren.

Tweede foto blog 4 (002)

Het begrip administratief medewerker is een redelijk ruim begrip voor de werkzaamheden die een persoon met deze functie uitvoert. Het kan heel divers zijn, maar vereist bij elke categorie die onder administratief medewerker behoort wel dezelfde kwaliteiten. Secuur en netjes te werk gaan leidt tot een overzichtelijke en bruikbare administratie.

Door admin