communicatietips voor ondernemers

Als ondernemer zul je vaak gesprekken hebben met verschillende soorten contacten. Bij het ontmoeten van een potentiele grote klant bijvoorbeeld, is het van belang dat je een goede indruk achterlaat. Ook bij het contact met jouw huidige klanten en werknemers wil je ervoor zorgen dat het gesprek goed verloopt. Wij geven je 6 tips om slim te communiceren.

[ad name=”Content”]

1. Luister door te kijken

Probeer tijdens een eerste ontmoeting te kijken naar iemands oogkleur. Om de oogkleur goed te zien, moet er iets langer oogcontact gehouden worden. Het effect hier van is dat mensen jou erg geïnteresseerd over vinden komen.

2. Spiegelen

Als je vaak te maken krijgt met mensen die klachten hebben of ongeduldig zijn via persoonlijk contact, is het een handige truc om een spiegel achter je te plaatsen. Mensen houden er niet van om zichzelf boos te zien en zullen automatisch vriendelijker blijven.

3. Doe alsof

Veel mensen verwarren zelfverzekerdheid met intelligentie. Als je een gesprek heeft over een onderwerp maar niet erg goed voorbereid bent, is het aan te raden om te doen alsof je heel goed weet waar je het over hebt. Hiermee kun je er alsnog voor zorgen dat jouw gesprekspartner het gevoel krijgt dat je veel weet over het onderwerp.

4. Lasten verdelen

Wanneer je in een groepsgesprek zit en wil dat een bepaald persoon een taak van jou overneemt, is het slim om direct naast deze persoon te gaan zitten. Hierdoor voelt deze persoon zich minder ‘veilig’ om tegen jou in te gaan en zal hij of zij jouw verzoek eerder accepteren.

5. Vrienden van vroeger

Wanneer je een belangrijk gesprek hebt met iemand, kun je jezelf voorbereiden door in te leven in een situatie waarin je een oude vriend ontmoette. Wanneer je jezelf voordoet alsof jouw gesprekspartner een oude vriend is, zul je comfortabeler overkomen. Dit maakt het gesprek rustig en vertrouwd. Jouw gesprekspartner zal deze houding snel overnemen waardoor het gesprek beter zal verlopen.

6. Tell me more!

Wanneer je een vraag stelt maar niet het gewenste antwoord krijgt, werkt doorvragen soms niet. Om ervoor te zorgen dat jouw gesprekspartner meer verteld over een onderwerp kun je hem of haar het beste recht in de ogen aan blijven kijken en zwijgen. Je gesprekspartner zal zich ongemakkelijk gaan voelen en automatisch meer gaan praten.

Meer informatie voor ondernemers?

Bekijk deze en andere blogs van VeiligDoen eens op www.veiligdoen.nl en lees hoe jij veilig kan ondernemen.

Door admin