beleggingen voor pensioen

Ben jij die startende ondernemer en zie je door de bomen het bos niet meer? Dan heeft de overheid alles voor jou op een rijtje gezet. 9 Subsidies en regelingen waar je als startende ondernemer recht op hebt. Gelukkig maar dat deze regelingen er zijn, want het opstarten van je bedrijf is al duur genoeg.

De belangrijkste subsidies en regelingen op een rijtje

Natuurlijk zijn er voor het verkrijgen van een subsidie of regeling wel bepaalde voorwaarden waaraan je moet voldoen. Check altijd even van tevoren of je aan deze eisen voldoet. Dit voorkomt grote teleurstellingen.

Startersaftrek

De allerbelangrijkste regeling is wel de startersaftrek. Dit is een verhoging van de zelfstandigenaftrek. In de eerste vijf jaar kun je tot wel drie keer toe een extra bedrag van je winst aftrekken. Ideaal natuurlijk als je aan de vereiste voorwaarden voldoet. Als je vanuit een arbeidsongeschiktheidsuitkering een eigen onderneming start is er kans dat je niet voor de startersaftrek in aanmerking komt.

Bijstandverlening zelfstandigen

Als je je eigen onderneming gaat opstarten dan zal je nog niet direct veel omzet hebben, maar je kosten moet je wel betalen. Je kunt dan bij je gemeente een financiële ondersteuning aanvragen op basis van het Besluit bijstandverlening zelfstandigen. Dit kan in de vorm van een lening, krediet of een aanvulling op je inkomen. Je moet dan echter wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Eén daarvan is dat je minimaal 1225 uur in je bedrijf bezig moet zijn. Maar er wordt nog verder gekeken, want je onderneming moet ook levensvatbaar zijn en het inkomen dat je hebt mag niet boven bijstandsniveau uitkomen. Kan je hulp van een bank of borgstellingsfonds verwerven, dan kom je niet voor deze financiële ondersteuning in aanmerking.

Borgstelling MKB-kredieten

Ben je een MKB-ondernemer, dan kun je op een deel van je krediet borgstelling krijgen. Dat wil zeggen dat je meer geld kunt lenen dan dat je op basis van je onderpand kan krijgen. Er kan dan een beroep gedaan worden op de Borgstelling MKB-kredieten. Als je bij de bank een nieuwe lening afsluit dan staat de Overheid borg voor 67,5%. De lening mag niet hoger zijn dan 266.667 euro. Ook hier moet je natuurlijk weer voldoen aan bepaalde voorwaarden.

Microfinanciering

Deze regeling is er speciaal om het leven van een beginnende ondernemer eenvoudiger te maken. Je kunt een krediet aanvragen tot wel 250.000 euro. Er zit alleen wel een maar aan verbonden. Je moet voor, tijdens en na de start van je bedrijf begeleid en geadviseerd worden. Je businessplan moet dan ook goed haalbaar voor je zijn en je moet wel heel veel gevoel hebben voor het ondernemerschap.

Starten terwijl je een arbeidsongeschiktheidsuitkering hebt

Ben je langdurig arbeidsongeschikt en je wilt een eigen onderneming starten? Dan kun je aanspraak maken op financiële ondersteuning. Naast een starters- of voorbereidingskrediet kan je ook denken aan vervoersvoorzieningen, leeshulp en zelfs een tolk. Je kunt deze voorzieningen bij het UWV aanvragen, mits je een WAO-, WIA-, Wajong-, WAZ- of ZW- uitkering hebt. En natuurlijk moeten de middelen van essentieel belang zijn voor je uit te voeren taken.

Vanuit een WW-uitkering starten met een eigen bedrijf

Heb je een WW-uitkering en zou je heel graag een eigen bedrijf beginnen, maar ben je bang dat je uitkering dan stop wordt gezet? Dan is er goed nieuws. Daar hoef je je helemaal geen zorgen over te maken.

Je kunt bij het UWV een startersregeling treffen. Je krijgt dan 6 maanden te tijd om te investeren in je eigen onderneming en er een bloeiend bedrijf van te maken. En dat allemaal met behoudt van je WW-uitkering. Er wordt echter wel 29% van je WW-uitkering ingehouden. Maar het geld dat je met je eigen bedrijf verdient, hoef je niet af te dragen. Je bent tijdens deze 6 maanden ontheven van je sollicitatieplicht.

Na 6 maanden besluit je of je door gaat met je onderneming of dat je stopt. Stop je, dan laat je je uitschrijven bij de Kamer van Koophandel en dan loopt je WW-uitkering gewoon weer door. Je bent dan natuurlijk wel weer verplicht om te gaan solliciteren.

Investeringsfondsen voor creatieve starters en techno- starters

Ben jij zo’n startende ondernemer op dit gebied, dan kun je een beroep doen op één van de 20 fondsen, die hiervoor speciaal zijn opgericht. Elk fonds heeft zijn eigen strategieën en criteria waar je als ondernemer aan moet voldoen.

MKB-Krediet

MKB-Krediet is een subsidie van de Overheid. Je kunt het zien als een soort zakelijke lening van 50.000 – 250.000 euro. Heb je op korte termijn een behoorlijke som geld nodig voor je bedrijf dan is dit misschien wel iets voor je. Je kunt een krediet snel online aanvragen en het is altijd vrijblijvend.

Erasmus for Young Entrepreneurs

Jonge ondernemers hebben het vaak zwaar te verduren, omdat het hen vaak aan ervaring ontbreekt. Daarom is het programma Erasmus for Young Entrepreneurs in het leven geroepen. Op deze manier kunnen jonge ondernemers essentiële werkervaring opdoen bij ervaren ondernemers binnen de EU-landen. Dit moet dan wel bij een MKB-bedrijf zijn en de periode mag niet langer dan 6 maanden in beslag nemen. Deze regeling is aan te vragen bij KplusV of bij de Kamer van Koophandel.

Door admin

Gerelateerd bericht