energie vergelijken
energie vergelijken

Energie vergelijken; een heter topic dan ooit. Energieprijzen stijgen tot ongekende hoogtes en vele gezinnen komen daardoor in de problemen. Dat betekent dus, dat als je een nieuw contract moet afsluiten, je uit komt op een hoger maandbedrag daarvoor. Met goed en kritisch vergelijken houd je de schade beperkt.

Hoe werkt het vergelijken?

Natuurlijk kun je zelf alle providers bij langs gaan en je maandbedrag berekenen, maar in veel gevallen ga je toch niet een lager maandbedrag onderhandelen dan dat de online bedrijven voor je doen. Zij onderhandelen voor de vele klanten tegelijk en hebben dus een veel sterkere positie. Gebruik die online tools om energie te vergelijken. Niet alleen krijg je een scherper aanbod, vaak krijg je ook een welkomstbonus in de vorm van geld, of andere leuke cadeaus. En je kunt kiezen uit verschillende criteria die bij jou passen: lange of korte contracten, groene stroom, groene stroom uit Nederland of alleen van bepaalde aanbieders.

Belangrijk ook om te vermelden is dat ook al sluit je een nieuw contract af via een online vergelijker, je nieuwe energieleverancier wordt je contactpersoon tijdens de looptijd van je contract. Maar mocht er onenigheid ontstaan over het afgesloten contract, kan de energievergelijker je wel helpen om er samen toch uit te komen.

Wat kan energie vergelijken mij opleveren?

Uiteraard verschilt het per huishouden en heeft het invloed of je energiebesparende maatregelen neemt. Maar online vergelijker Gaslicht.com zocht uit dat het huidige gemiddelde bespaarbedrag €146,- is. En dan te bedenken dat er in 2020 alleen al 1,7 miljoen mensen overstapten. Uiteraard zitten daar uitschieters naar beneden en boven bij, maar over die miljoenen mensen sinds 2020 is €146,- een mooi actueel gemiddelde en kan u zeker aan het denken zetten om uw energie te vergelijken.

In de afgelopen jaren is 53% van de Nederlanders één of meerdere keren overgestapt en is slechts 26% nog nooit overgestapt. Je bent dus in goed gezelschap.

Vanaf 1 juli een lager BTW percentage

Vanaf 1 juli 2022 hanteert de overheid een lager BTW percentage op energiecontracten, waardoor uw huidige maandbedrag direct verlaagd wordt. Het percentage gaat van 21% naar 9% waardoor u al snel tientallen euro’s bespaard, naast het vergelijken. De overheid doet dit om de stijgende energieprijzen te compenseren. Het nieuwe BTW tarief zal tot en met december 2022 gehanteerd worden. Daarna wordt het opnieuw beoordeeld aan de hand van de dan actuele energietarieven.

Neem het heft in eigen hand

Zorg dat je niet wordt verrast door nieuwe tarieven en stap op tijd over. Zet een reminder in je agenda twee tot drie maanden voor je huidige contract afloopt en neem de tijd om alle opties goed te vergelijken. Daarnaast kun je ook investeren in energiebesparende maatregelen, zodat je verbruik omlaag kan. Of bekijk de optie voor zonnepanelen, waardoor je zelf energie opwekt. De overheid heeft (vaak per provincie) een aantal subsidies beschikbaar om de investering en daarmee de terugverdientijd aanzienlijk interessanter kan maken. Dus neem het heft in eigen hand en houd je kosten onder controle: vergelijk en bespaar!

Door admin