man en vrouw achter laptop

Veel mensen vinden het erg fijn om hulp bij hun boekhouding te krijgen. Veel mensen vragen zich dan ook af hoe ze een geschikte boekhouder of accountant kunnen vinden. Een boekhouder of accountant kan vaak wel tussen de €1000 en €3000 per jaar kosten. Daarom is het natuurlijk erg belangrijk dat je een goede accountant of boekhouder vindt zodat je ook daadwerkelijk waar voor je geld krijgt. Hieronder vind je enkele punten waar je op zou kunnen letten bij het vinden van een goede boekhouder.

man en vrouw achter laptop

Kies een boekhouder of een accountant

Wat eigenlijk heel erg belangrijk is maar veel mensen toch niet doen is om allereerst een keuze te maken tussen een boekhouder of een accountant. Veel mensen denken namelijk dat deze hetzelfde zijn maar dit is niet zo. Toch kunnen ze wel grotendeels hetzelfde voor je betekenen als het aankomt op de werkzaamheden. Eigenlijk is het grootste verschil tussen een boekhouder en een accountant is dat iedereen zichzelf een boekhouder mag noemen en dus een onbeschermd beroep is en dat niet iedereen zich een accountant mag noemen wat betekent dat dit dus wel een beschermd beroep is. Het is zo dat accountants vaak een universitaire opleiding afgerond hebben en wel jaarlijks getest worden op hun kennis. Als je dus graag voor zekerheid wilt kun je dus beter voor een accountant kiezen. Maar qua kwaliteit hoeft dit helemaal geen verschil te maken. Er zijn namelijk genoeg hele goede boekhouders die hun baan heel erg serieus nemen en je dus goed van dienst kunnen zijn. Wat dus wel bij voorhand heel erg belangrijk is, is om uit te zoeken of de desbetreffende boekhouder genoeg kennis heeft.

boekhouder met papieren en laptop

Kijk of een boekhouder bij de tijd is

Zoals hiervoor al vermeld, is het erg belangrijk om te kijken of een boekhouder voldoende kennis heeft. Tegenwoordig kan boekhouden namelijk veel sneller, je kan bankafschriften makkelijk uploaden en ook veel boekhoudpakketten staan online. Dit betekent dat je tegenwoordig op ieder gewenst moment kunt zien hoe je er financieel voorstaat. Het is dus ook erg belangrijk om bij het zoeken naar een geschikte boekhouder te kijken of deze ook echt up to date is van alle nieuwe ontwikkelingen. Zo kun je bijvoorbeeld al snel zien dat de boekhouder niet bij de tijd is als deze alle bankafschriften nog handmatig overneemt of wanneer deze de boekhouding maar een keer per kwartaal verwerkt. Daarnaast is het ook verstandig om goed te checken of de boekhouder zijn kennis regelmatig bijhoudt.

Door admin