Ontslag is iets waar niemand hoopt het mee te maken, maar het kan iedereen overkomen. Wanneer jij of een bedrijf niet goed functioneert bestaat er een kans op, al dan niet gedwongen, ontslag. Ontslag heeft veel impact. Zo is het emotioneel gezien vaak een zware tijd, maar ook financieel kan ontslag flinke impact hebben. Je verliest plotseling je inkomen. Gelukkig zijn werknemers in Nederland goed beschermd bij ontslag en zijn er vangnetten die ontslagen personen helpen om toch rond te kunnen komen. Je hoopt er natuurlijk niet op, maar wanneer je dan toch ontslagen wordt, kan je maar het best zo goed mogelijk uitkomen met je werkgever. Wat je rechten zijn? Je leest ze hier.
Reden van ontslag
Waar je recht op hebt hangt af van verschillende voorwaarde. Word je door bijvoorbeeld diefstal op staande voet ontslagen, zijn je rechten een stuk minder dan wanneer je ontslagen wordt in verband met financiële noodzaak. De werkgever heeft dan een hele andere reden voor ontslag. Zo heb je bij terechte ontslag op staande voet geen recht op een WW-uitkering. Ook zal je vanuit de werkgever geen vergoeding meer ontvangen.
Aantal dienstjaren
Het aantal jaren dat een werknemer in dienst is speelt een belangrijke rol bij de rechten van een ontslagen werknemer. Zo heeft een werknemer die een jaar in dienst is recht op een lagere transitievergoeding dan een werknemer die al meer dan twintig jaar bij dezelfde werkgever zit. Een transitievergoeding is een vergoeding die de werkgever bij ontslag dient te betalen aan de werknemer. De hoogte van een ontslagvergoeding hangt af van de gewerkte dienstjaren. Voor elk dienstjaar krijg je een vergoeding van een derde van je bruto maandsalaris.
Leg alles goed vast
Belangrijk bij ontslag is dat je alles goed laat vastleggen. Bij wederzijdse goedkeuring van contractontbinding wordt er een vaststellingsovereenkomst opgesteld. In een vaststellingsovereenkomst staat onder andere de hoogte van de transitievergoeding, de reden van ontslag en dat jullie beiden akkoord gaan met ontslag. Maar ook de datum waarop de arbeidsovereenkomst ten einde komt. Ook overige onderlinge afspraken worden in een vaststellingsovereenkomst vastgelegd. Belangrijk is dat je de vaststellingsovereenkomst altijd goed controleert voordat je hem tekent en hier mee akkoord gaat.