Eind vorig jaar verhuisde ik als derdejaars Communicatiestudent naar Amsterdam, en ging op mezelf wonen. Om mijn maandelijkse lasten en mijn sociaal leven te onderhouden had ik een bijbaan als barista. Dat duurde helaas niet lang, en werd ik een maand na mijn verhuizing ontslagen. De zoektocht naar een nieuwe bijbaan, die te combineren was met mijn studie, ging van start. Administratieve functies en callcenters kwamen vaak als optie naar voren. Beide beroepsgroepen leken niets voor mij, maar ik had iets nodig.

Voor een schoolopdracht brachten wij een bezoek aan de hoofdkantoor van een televisiezender. Daar ontmoette ik een ander student die binnen korte tijd een bijbaan voor mij kon regelen als receptioniste bij een groot mediabedrijf in Amsterdam. Go netwerken!

Als receptioniste doe je veel meer dan alleen de telefoon opnemen. Ten eerste ben ik het visitekaartje van het bedrijf. Er komen vaak BN’ers langs, dus moet ik representatief achter mijn bureau zitten. Lachen is een vereiste, maar met een bijbaan waar je plezier hebt gaat dat makkelijk.

De werkzaamheden die ik uitvoer zijn afspraken inplannen voor verschillende managers. Ik bel klanten op om verschillende afspraken of bestellingen te bevestigen en na te vragen. De algemene e-mails van het bedrijf komen bij mij terecht, die moet ik afhandelen en indien nodig doorsturen naar de desbetreffende persoon. Andere taken zijn gasten verwelkomen, documenten archiveren en opzetten. Uiteraard ja, neem ik ook de telefoon op.

Het leuke van deze bijbaan is dat je niet gewoon de receptioniste bent, maar écht deel van het bedrijf. Vaak hoor ik van anderen die een soortgelijke functie hebben, dat zij door vele werknemers gezien worden als ‘het meisje van de receptie’. Ik heb het geluk dat ik met velen van de organisatie een band heb.

Werken bij een groot mediabedrijf, vooral in Amsterdam, brengt altijd veel voordelen met zich mee. Door de flexibiliteit is het makkelijk te combineren met mijn studie. Daarnaast leer je veel mensen kennen en groeit je netwerk alleen maar. Voor iemand zoals mij die later in de media wilt werken is dit een goed begin. Ik zit hier dus nog even.

Door admin