Besparen op je printkosten

Het verminderen van printkosten kan aanzienlijk bijdragen aan kostenbesparingen in zowel thuiskantoren als bedrijfsomgevingen. In dit artikel geven we je handige handvatten om te kunnen besparen op je printkosten. We gaan ze stap voor stap bij langs.

1. Gebruik een Efficiënte Printer

Overweeg bij het aanschaffen van een nieuwe printer de kosten per pagina en de afdruksnelheid. Laserprinters hebben vaak lagere kosten per pagina dan inkjetprinters, vooral als je veel afdrukt.

2. Kies voor Inkt- of tonerbesparende Modi

De meeste moderne printers hebben energiebesparende modi, dubbelzijdig afdrukken en zwart-wit modi. Maak hier gebruik van om inkth of toners te besparen.

3. Gebruik compatible of gereviseerde cartridges

Overweeg om compatibele, gereviseerde of opnieuw gevulde cartridges te gebruiken, die vaak goedkoper zijn dan originele cartridges van de fabrikant. Zorg ervoor dat ze compatibel zijn met je printermodel.

4. Controleer de afdrukinstellingen

Pas de afdrukinstellingen aan om inkt of toner te besparen. Verminder bijvoorbeeld de afdrukresolutie voor minder belangrijke documenten of stel de printer in op conceptmodus.

5. Voorbeeldweergave

Gebruik de voorbeeldweergave voordat je afdrukt om onnodige pagina’s te elimineren en de lay-out aan te passen.

6. Gebruik geen-kleur-modus

Als je documenten afdrukt waarvoor kleur niet essentieel is, schakel dan over naar de zwart-witmodus om kleureninkt te besparen.

7. Ga digitaal

Overweeg om documenten digitaal op te slaan en te delen in plaats van ze af te drukken. Dit bespaart niet alleen kosten maar is ook milieuvriendelijker.

8. Vermijd overbodig printen

Denk goed na voordat je iets afdrukt. Probeer documenten eerst digitaal te bewerken en te delen voordat je ze afdrukt.

9. Afdrukken in bulk

Als je regelmatig afdrukt, probeer dan in bulk te printen om de kosten per pagina te verlagen.

10. Onderhoud je printer

Regelmatig onderhoud van je printer, zoals het schoonmaken van printkoppen en het vervangen van versleten onderdelen, kan de printkwaliteit verbeteren en de levensduur van je printer verlengen.

11. Recycle oude cartridges

Veel fabrikanten bieden programma’s voor het recyclen van lege cartridges. Dit kan niet alleen milieuvriendelijk zijn, maar soms ook kortingen of beloningen opleveren.

12. Beheer je printgedrag

Implementeer printbeleid binnen je organisatie om onnodig afdrukken te beperken. Dit kan bijvoorbeeld beperkingen opleggen aan kleurenafdrukken of dubbelzijdig afdrukken aanmoedigen.

Door deze strategieën toe te passen, kun je de printkosten aanzienlijk verminderen zonder de kwaliteit en productiviteit op te offeren. Het is belangrijk om de juiste balans te vinden tussen kostenbesparing en de behoefte aan kwalitatieve afdrukken, afhankelijk van je specifieke gebruiksscenario.

Door Max