Cryptocurrency is niet nieuw meer, niet in de wereld, niet in Nederland. Maar er hangt nog steeds een waas van onzekerheid omtrent het fenomeen. En dat terwijl er zelfs een land de belangrijkste munt als officieel betaalmiddel heeft erkend. In El Salvador kunt u tegenwoordig officieel betalen met Bitcoin. Maar stel je wilt Bitcoin kopen in Nederland, op een veilige manier, hoe doe je dat dan? In dit artikel geven we u meer achtergrond over crypto en wijzen we u de weg om veilig Bitcoin te kopen.
Wat zijn cryptocurrency?
Cryptocurrency kunt u beschouwen als digitaal geld. Nu zult u denken, het geld dat ik op de bank heb staan is toch ook digitaal? Dat is deels waar, maar daar liggen harde Euro’s onder als het goed is. Het geld wat u op uw bank heeft staan, noemt men giraal geld en hoort direct inwisselbaar te zijn voor chartaal geld (munten, briefjes). U kunt namelijk uw geld contant opnemen. Bij cryptocurrency is daar geen sprake van. Afhankelijk van de munt heeft de munt een bepaalde functie in de onderliggende technologie. In dat geval wordt de munt vaak een token genoemd en gebruikt om een “fee” te betalen voor het gebruik van de functionaliteit. Zo heeft het platform Ethereum het token Ether (ETH) en Socios.com (van alle fan tokens) gebruikt het token Chiliz.
Bitcoin versus Altcoins
Maar hoe verschilt Bitcoin van de andere coins en waarom worden deze altcoins genoemd? Het heeft alles te maken met dat Bitcoin de eerste cryptocurrency is en de rest daarop volgde. Bitcoin is bedacht door het alter ego Satoshi Nakamoto, die in oktober 2008 de Bitcoin whitepaper uitbracht. Niemand weet echter wie de echte Satoshi Nakamoto is en of het maar één persoon is. Maar hij (of zij, of de groep) raakte enorm gefrustreerd door het huidige financiële systeem. In het huidige systeem ligt de macht bij de overheden en de Centrale Banken, die maar onbeperkt geld kunnen bijdrukken en zo ook bepalen waar dat geld terecht komt. Satoshi Nakamoto heeft als antwoord daarop een gedecentraliseerde munt bedacht, waarbij de macht bij het volk ligt en er niet bijgedrukt kan worden. Er kunnen maximaal 21 miljoen Bitcoin circuleren, meer niet.
Onzekerheid omtrent Bitcoin
Cryptocurrency is relatief nieuw, nog niet gereguleerd en daardoor zijn er veel twijfels. U kunt er niet mee betalen, er zou geen onderliggend waarde zijn, alleen speculatie. Ook is er veel in de media geweest dat alleen criminelen met Bitcoin betalen, maar omdat elke transactie is terug te vinden in de blockchain, zou dat helemaal niet verstandig zijn. Wat dat betreft zouden ze zich beter kunnen laten uitbetalen in contante Euro’s. Maar in de fase van de ontwikkeling van Bitcoin, moet het ook (nog) niet gezien worden als betaalmiddel, maar een investering, zoals bijvoorbeeld goud. Met de huidige inflatiecijfers, is uw spaargeld over tien jaar nog maarde helft waard. Had u vorig jaar juli in Bitcoin geïnvesteerd, was uw geld nu ongeveer 250% meer waard geweest.
Bitcoin kopen in Nederland
Bitcoin is op twee manieren te verkrijgen. U kunt het minen of kopen. Aangezien minen ICT kennis vereist, is dat niet voor iedereen weggelegd. Dus de meeste mensen zullen hun Bitcoin kopen. Dit gebeurt op exchanges. Wil je in Nederland veilig Bitcoin kopen, dan kunt u bij een aantal exchanges terecht, waaronder Satos. Satos is één van Neerlands eerste exchanges en staat voor veiligheid en service.
Maar als je eenmaal je Bitcoin (of Satoshi’s) hebt gekocht, moet u ze natuurlijk ook veilig bewaren. Als u wilt blijven traden, kun u het op een exchange laten staan, maar als u het gewoon wilt vasthouden (hodlen), kunt u uw Bitcoin beter in een Bitcoin wallet plaatsen.