belastingdienst

Met de steeds groter wordende populariteit van cryptocurrencies, zitten steeds meer particulieren met de vraag: moet ik belasting betalen over mijn crypto? Kort antwoord: JA! Je crypto portfolio valt onder bezittingen in Box 3. Belangrijk hierbij is dat je de waarde van je portfolio van exact 1 januari 2021 om 00:00 uur moet doorgeven. Is je portfolio inmiddels aanzienlijk in waarde gestegen? Dan doet de belastingdienst daar niets mee, tot 1 januari 2022. Het gaat dus om een momentopname. Maar let op de regelgeving omtrent crypto en de aangifte inkomstenbelasting verandert regelmatig. Zorg dus dat je op de hoogte blijft.

Moet ik alle coins aangeven?

Nee, dat hoeft niet. Je moet de waarde van je portfolio in Euro’s doorgeven. Het maakt de Belastingdienst tot nu toe nog niet uit of je Bitcoin, Ethereum of Litecoin bezit. Dus een breed portfolio is voor je aangifte inkomstenbelasting niet per se meer werk.

Ik bezit privacy coins, dan komt de Belastingdienst daar toch nooit achter?

Dat je privacy coins als Monero bezit, is voor de Belastingdienst moeilijk tot haast onmogelijk te achterhalen. Maar je hebt dan ongetwijfeld wel een spoor achtergelaten, want je hebt ooit je FIAT geld omgewisseld op een exchange als Anycoin Direct, Coinbase of Binance. Dat staat op je afschrift, dus op die manier kan de Belastingdienst wel zien dat je ooit cryptocurrencies hebt gekocht. Geef je je crypto dan niet op bij je inkomstenbelasting, kan dat aanleiding zijn voor een controle.

Door admin